Noi reguli pentru comerț: Autoritățile vor să urmărească traseul produselor de tutun

10 Nov. 2022, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Nov. 2022, 09:51 // Actual //  MD Bani

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care are drept scop implementarea prevederilor Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, la care Moldova a aderat în martie 2022. În special, autoritățile vor să instituie un sistem de tip „Track and trace” de localizare și urmărire pentru toate produsele din tutun și cele conexe, importate în Republica Moldova. Deși, în prezent, pachetele de țigări conțin un cod de identificare, autoritățile își doresc ca în 12 luni de la votarea legii să se treacă la noul sistem, notează Infotag.

Pentru implementarea sistemului „Track and trace”, companiile producătoare de tutun vor trebui să aplice pe fiecare pachet, cartuș și orice alt ambalaj un cod care va conține informații precum: data și locul de fabricație, utilajul folosit la fabricarea produselor din tutun, ora fabricării, piața avută în vedere pentru vânzarea cu amănuntul, etc.

„Codul va fi scanat, iar echipamentele de scanare vor fi instalate pretutindeni – la punctele vamale, acolo unde produsele importate vor fi devamate, iar pentru produsele din tutun de proveniență internă – acolo unde acestea sunt vândute. Produsele vor fi, de asemenea, incluse în sistem. Și, în principiu, prin scanare este posibilă urmărirea oricărui pachet de țigări – cine este producătorul, cine a importat”, a declarat Ion Șalaru, directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

De asemenea, se pare că va trebui să fie instalate scanere la fiecare punct de vânzare. Astfel, distribuitorii și comercianții cu amănuntul vor trebui să facă față la costuri și sarcini suplimentare.

Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la care Republica Moldova a aderat anul acesta, prevede un termen de 5 ani pentru implementarea sistemului de tip „Track and trace” pentru țigările tradiționale și 10 ani pentru alte tipuri de produse de tutun. Pe de altă parte, proiectul înregistrat vine cu un termen restrâns de 12 luni și include aici toate produsele de tutun și cele conexe.

„Acum are loc o diversificare a produselor din tutun, inclusiv țigări electronice, dispozitive de încălzire a tutunului, cum ar fi IQOS, de exemplu. În acest caz, așa cum am discutat cu reprezentanții UE, se preconizează ca toate tipurile de produse din tutun să fie incluse în acest sistem, plus țigările electronice care conțin nicotină”, a menționat Ion Șalaru.

Totodată, noul sistem va fi în gestiunea Guvernului, care va trebui să contracteze o companie specializată și să aloce resurse financiare. La moment, în proiectul de lege nu sunt specificate costurile de implementare și resursele din care vor fi alocați banii.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO