Scumpirile au luat-o razna! Inflația, la un nou record – 34,6%

10 Nov. 2022, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Nov. 2022, 10:36 // Actual //  bani.md

Inflația anuală a atins un nou record în luna octombrie – 34,62%. Scumpirile au fost influențate de majorarea prețurilor la produsele alimentare cu 36,23%, mărfuri nealimentare cu 21,78% și servicii prestate populaţiei cu 52,65%, anunță Biroul Național de Statistică.

Cel mai mult au crescut prețurile la fructe – 68,3%, legume – 64%, ouă – 63,8%, zahăr – 56%, carne 24,2%, lapte și produse lactate – 22,7%, fructe – 41,5% și uleiul vegetal – 15%.

La mărfurile nealimentare cel mai mult au crescut prețurile la combustibil – 42% și materiale de construcții – 28,3%

La capitolul servicii prestate populației, gazul s-a scumpit cu 530,8%, energie electrică – 75%, serviciile comunal – locative – 125,8%, și transportul cu 65,7%.

În data de 9 august la prezentarea Raportului Inflației guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că cel mai înalt nivel al inflație va fi atins în lunile octombrie – noiembrie – 34,7%.

„În trimestrul trei și patru al anului va fi vârful inflației. Este vorba de lunile octombrie și noiembrie după care inflația va merge pe un trend descendent. Important să nu apară șocuri noi. Alimentele și prețurile reglementate vor fi elementele care vor influența inflația. Deciziile de politică monetară au menirea să tempereze ritmul de creștere a prețurilor, dar nu și reducerea lor. Deciziile BNM sunt pentru a reduce inflația în orizontul de prognoză de 5% plus, minus 1,5%”, a punctat guvernatorul.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 09:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 09:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

SA „Moldovagaz” a anunțat că a luat act de decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind modificarea termenului de separare a drepturilor de proprietate asupra rețelelor de transport de gaze naturale, în cadrul procesului de certificare a operatorului SRL „Vestmoldtransgaz”. Noul termen-limită este 31 iulie 2025, cu mai bine de un an înainte față de termenul anterior, stabilit pentru 30 septembrie 2026.

În cazul în care această condiție nu va fi respectată, ANRE ar putea retrage licența de furnizare a gazelor naturale a companiei Moldovagaz — un scenariu care ar putea avea consecințe majore pentru întreaga piață energetică a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat emis de companie, acționarii SA „Moldovagaz” — SAP „Gazprom” și Agenția Proprietății Publice — vor fi informați oficial despre decizia autorității de reglementare, urmând ca aceștia să aprobe pașii următori privind activele de transport, inclusiv finalizarea procesului de certificare a SRL „Moldovatransgaz”.

Moldovagaz a subliniat că, în cadrul consultărilor anterioare cu ANRE, a propus un termen alternativ pentru separarea proprietății — 1 aprilie 2026 — care, în viziunea companiei, ar fi permis o coordonare adecvată a planului de acțiuni și a aprobărilor necesare din partea organelor de conducere și a acționarilor. Totodată, compania a atras atenția asupra riscului de încălcare a principiilor de transparență și predictibilitate, solicitând ca regulile din sectorul gazelor să fie aplicate echitabil tuturor participanților.

Decizia ANRE vine în contextul angajamentelor Republicii Moldova de a alinia sectorul energetic la standardele europene, inclusiv prin separarea proprietății asupra rețelelor de transport față de activitatea de furnizare, în conformitate cu pachetul legislativ al Uniunii Europene privind energia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!