În Franţa, asociaţia berarilor trage de luni întregi semnalul cu privire la creşterea uriaşă a costurilor de producţie (materii prime, ambalaje, energie, transporturi) căreia producătorii sunt nevoiţi să-i facă faţă, o situaţie cu atât mai îngrijorătoare după doi ani de criză sanitară care au fragilizat industria, scrie Euractiv.
În plus, industria locală a malţului întâmpină dificultăţi în a-şi continua livrările către producătorii de bere din cauza costurilor de producţie alimentate de criza actuală a energiei.
Cu perspective din ce în ce mai sumbre, industria franceză a malţului se teme că avantajul său competitiv pe piaţa internaţională se va diminua treptat. Pentru a-şi menţine producţia, asociaţia din industrie face apel pentru susţinere la autorităţile franceze.
În Marea Britanie, liderii industriei berii cer guvernului să vină cu susţinere specifică pentru a asigura viitorul producătorilor de bere în condiţiile în care costurile în creştere dramatică provoacă o „furtună perfectă“.
Consumatorii fie se vor confrunta cu preţuri în creştere, fie îşi vor vedea localurile preferate închizându-se.
Producătorii britanici spun că preţul mediu al unei halbe ar putea depăşi 7 lire sterline (8 euro) în condiţiile în care facturile la energie afectează atât producătorii, cât şi puburile.
Nici în Germania situaţia nu este mai bună.
„Deja în criza pandemică, blocajele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi creşterile de costuri au lovit puternic în industrie. Dar ceea ce se întâmplă acum este fără precedent. Creşterile de costuri pentru producătorii de bere au atins un nivel care le ameninţă existenţa. Asistăm la scumpiri fără precedent ale materiilor prime, ambalajelor, energiei şi logisticii,“ a declarat recent Nina Gollinger, purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Berarilor Germani, pentru FoodIngredientsFirst.
Potrivit acesteia, preţurile malţului au crescut cu până la 100% în acest an, iar cel al paleţilor cu 100%. Producătorii de bere sunt de asemenea afectaţi de deficitul de CO2.
Cu consumatorii deja nevoiţi să plătească mai mult pentru bere în contextul inflaţiei, unele guverne vor să împingă costurile şi mai sus. Portugalia intenţionează să majoreze taxele speciale pentru bere cu 4%.
„O astfel de măsură ar avea un impact serios asupra competitivităţii şi supravieţuirii industriei berii, companiilor şi consumatorilor“, subliniază Francisco Girio, secretar general al APCV Cervejeiros.
Şi în Praga berea se scumpeşte. Preţurile energiei au crescut de aproape patru ori pentru producătorul ceh Ceske Budejovice şi de aceea acesta a decis să majoreze preţurile cu 10% din noiembrie.
Şi cel mai mare producător ceh de bere, Plzensky Prazdroj, a majorat preţurile.
O altă problemă pentru producătorii de bere din întreaga Europă: recoltele de hamei din acest an vor fi semnificativ sub medie în Germania şi Cehia.