Mesajul tranșant al Maiei Sandu: Ne pregătim de o iarnă deosebit de dificilă

21 Nov. 2022, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Nov. 2022, 17:11 // Actual //  bani.md

Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă. Facem progrese în conectarea electrică cu România, am făcut primele rezerve de gaz și am redus consumul energetic, a declarata președintele Republicii Moldova, Maia Sandu la reuniunea Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris.

„Lucrăm pentru a facilita proiecte în materie de energie regenerabilă, suntem hotărâți să rămânem pe traiectoria noastră europeană. Drumul este dificil, dar este și pentru noi și pentru Europa. Ne confruntăm cu o criză energetică extraordinară cu o inflație extraordinară de mai bine de 30% și nu ne-am mai confruntat cu asemenea lucruri de multă vreme”, a punctat Sandu.

Potrivit președintelui, și ierinile care urmează vor fi complicate.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a sistării livrărilor de către centrala de la Cuciurgan. Respectiv, Chișinăul s-a reorientat pe piața din România și cumpărără energie electrică de la OMV Petrom – 50 MW/h și 35 MW de la Nuclearelectrica la un preț de 90 euro MW. Restul energiei electrice e cumpărată de pe bursa românească OPCOM la prețuri care ajung și la 380 euro pentru MW/h.

În ceea ce privește aprovizionarea cu gaz, la începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, cu 30%, volum pe care l-a menținut și în luna noiembrie. Concernul rus spunea ca nu a putut rezerva volumul necesar țării noastre, pentru că Ucraina ar refuza să transporte mai mult gaz prin conductă, informație negată de autoritățile de la Kiev care au anunțat că nu există nicio problemă tehnică în acest sens.

În prezent, Republica Moldova are stocate în depozitele din Ucraina și România 190 mil. metri cubi de gaz. Volum care e suficient pentru 1,2 luni de iarnă.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 08:29 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au avertizat că ar putea introduce tarife de 17 % la exporturile agro-alimentare ale Uniunii Europene, într-o nouă escaladare a conflictului comercial cu Bruxellesul, relatează Financial Times, citând trei surse apropiate discuțiilor. Potrivit publicației britanice, mesajul a venit cu doar câteva zile înainte de termenul-limită de 9 iulie, când părțile sperau să parafeze un acord-cadru.

În aprilie, președintele SUA, Donald Trump, impusese un tarif „reciproc” de 20 %, pe care ulterior îl redusese la 10 % pentru a crea spațiu de negociere. În capitala europeană se estima că acest nivel va rămâne neschimbat. Deocamdată nu este clar dacă noua cotă de 17 % se va aplica suplimentar față de tarifele aflate deja în vigoare sau le va înlocui.

Casa Albă a cerut, de asemenea, ca UE să acorde companiilor americane relaxări semnificative de reglementare și să reducă excedentul comercial al blocului cu SUA. Bruxellesul a respins însă aceste solicitări, refuzând atât concesiile de ordin reglementar, cât și noi tarife alimentare. În paralel, Uniunea încearcă să obțină derogări pentru anumite categorii de produse, inclusiv piese de avion și băuturi alcoolice.

Negociatorii lucrează la o schiță de „acord de principiu” de cinci pagini, dar, potrivit FT, textul conține încă foarte puține puncte convenite. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat speranța că va fi totuși găsit un cadru care să permită prelungirea dialogului.

Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a fost informat despre intenția Washingtonului pe 3 iulie, în timpul unei vizite oficiale la Washington, iar a doua zi vestea a ajuns la ambasadorii celor 27 de state membre. Šefčovič a subliniat că schimbarea regulilor în favoarea SUA reprezintă o „linie roșie” pentru Uniune.

În interiorul UE, pozițiile rămân divergente: unele guverne ar accepta tarife mai ridicate pentru o perioadă de stabilitate, în timp ce altele pledează pentru contramăsuri menite să sporească presiunea asupra Washingtonului. Surse diplomatice europene spun că administrația americană a schițat trei scenarii până la 9 iulie: menținerea tarifelor de 10 % pentru țările cu „acorduri de principiu”, revenirea la nivelurile din aprilie pentru cele fără înțelegere și tarife încă și mai mari pentru statele care nu negociază „cu bună-credință”.

În așteptarea deznodământului, Uniunea Europeană pregătește propriul răspuns. Statele membre au aprobat deja contramăsuri ce ar intra în vigoare la 14 iulie și ar viza exporturi americane de 21 miliarde € anual. Comisia lucrează și la un pachet suplimentar ce ar putea atinge 95 miliarde €, incluzând posibile taxe pe producția aerospațială și pe alte bunuri agricole din SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO