Rusia relansează producția de Moskvici. Când va începe vânzarea primelor mașini

23 Nov. 2022, 18:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
23 Nov. 2022, 18:15 // Au Bani //  MD Bani

După o pauză de două decenii, Rusia a relansat producţia brandului auto Moskvici din era sovietică la o fabrică din apropiere de Moscova, la care a renunţat grupul francez Renault, a anunţat Ministerul Industriei şi Comerţului, transmite Reuters.

După invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti, în 24 februarie, mulţi producători auto străini s-au retras din Rusia. În mai, Renault şi-a vândut participaţia majoritară deţinută la producătorul auto rus Avtovaz cu o rublă, cu opţiunea de a o răscumpăra în termen de şase ani. Renault a vândut şi uzina din apropiere de Moscova, unde erau produse automobile Renault şi Nissan, tot pentru o rublă. Fabrica a fost redenumită Moscow Automobile Factory Moskvici.

Cu doar 600 de vehicule programate pentru producţie anul acesta, relansarea nu va modifica perspectivele sumbre ale industriei auto din Rusia, vânzările anuale fiind estimate să scadă sub un milion de unităţi, pentru prima dată în istoria modernă a ţării, scrie Agerpres.

Cel mai recent obiectiv, de a produce anual 100.000 de automobile Moskvici, din care unele vor fi electrice, este mult sub nivelul din industrie pentru o fabrică auto – între 200.000 – 300.000 de unităţi. Tesla produce 22.000 de maşini pe săptămână la fabrica sa din Shanghai.

„Primele maşini Moskvici vor ieşi de pe linia de producţie în decembrie 2022”, a informat într-un comunicat partenerul tehnologic al fabricii – producătorul de camioane Kamaz.

Relansarea Moskvici (Muscovite) ar putea reprezenta o lovitură de teatru. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că platforma de producţie şi design a grupului chinez JAC va fi folosită pentru producerea brandului.

Sancţiunile occidentale au restricţionat accesul la componente fabricate în străinătate, afectând producţia auto în Rusia. Oficialii guvernamentali şi Kamaz susţin că au stabilit noi lanţuri de aprovizionare, dar nu au dat detalii.

„Obiectivul în viitorul apropiat îl reprezintă un proces de asamblare redus, cu implicarea furnizorilor locali, până la finalul lui 2023. Reluarea completă a producţiei ar urma să ducă la crearea a aproximativ 40.000 de locuiri de muncă”, a declarat ministrul Industriei şi Comerţului, Denis Manturov.

Acesta a anunţat că vânzările modelului Moskvich 3 vor începe în decembrie.

Moskvici, care înseamnă „originar din Moscova”, a fost pentru prima dată fabricat în Uniunea Sovietică şi era menit să fie un automobil rezistent, accesibil, cu componente produse în Rusia şi în Germania de Est.

În urma colapsului URSS, fabrica din Moscova a fost privatizată şi ulterior şi-a declarat falimentul.

Încă sunt înmatriculate 200.000 de maşini Moskvich în Rusia, inclusiv 46.000 cu o vechime de peste 35 de ani, conform datelor agenţiei de analiză Autostat.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală