(VIDEO) Copiii din Edineț se vor naște în condiții mai sigure! Maternitatea – dotată cu echipament de 135,000 de dolari

23 Nov. 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Nov. 2022, 17:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul perinatal din orașul Edineț a fost dotat cu echipament performant în domeniul obstetricii și ginecologiei. Utilajele moderne în valoare de 135,000 dolari SUA au fost oferite de UNFPA Moldova – Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului SUA.

La ceremonia de inaugurare a participat Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița, Ambasadorul SUA în Republica Moldova E.S. Kent D. Logsdon, Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova Dr. Nigina Abaszada, precum și mai mulți reprezentanți ai APL și ai Spitalului raional Edineț.

„Echipamentul are o importanță vitală. Femeile continuă să nască în orice condiții, în pofida tuturor crizelor. De serviciile acestei maternități beneficiază 280 000 de cetățeni, iar anual în incinta ei au loc peste 1 200 de nașteri. Suntem foarte bucuroși să susținem guvernul în modernizarea maternității și perfecționarea tuturor facilităților. Asta înseamnă săli suplimentare de naștere și de operație, care vor salva viețile nou-născuților și ale mamelor lor”, a menționat Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova, Dr. Nigina Abaszada.

Spitalul din Edineț se numără printre cele nouă instituții medicale, care sunt dotate cu echipament medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește canalul nostru de TELEGRAM!

„Considerăm că este foarte important să ajutăm populația de aici, dar și pe refugiații ucraineni. Lucrând cu partenerii de la UNFPA, am reușit să aigurăm finanțarea proiectului. Este prioritar ca nou-născuții să aibă chiar din prima zi oportunitatea de a avea o viață mai bună și să supraviețuiască. Asta facem noi aici. Suntem fericiți că putem ajuta și contribui la acest proces”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, E.S. Kent D. Logsdon.

Pe parcursul lunilor octombrie – noiembrie secțiile de terapie intensivă a nou-născutului și secțiile de ginecologie din întreaga țară sunt dotate cu echipament de salvare performant. Totodată, instituțiile medicale sunt dotate cu mobilier medical și mobilier pentru saloanele pacienților. Valoarea totală a echipamentului livrat către cele nouă instituții medicale constituie 3,6 milioane dolari SUA.

Astfel, până la finele anului, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere, 14 săli de operație, 35 saloane pentru pacienți și 8 săli de terapie intensivă pentru nou-născuți și mame. În acest mod, circa 15 mii de copii se vor naște în condiții mai sigure.

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău