Sistemul de irigații, la pământ! Statul dă agricultorilor stațiile de irigare care au rămas fără țevi

24 Nov. 2022, 14:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Nov. 2022, 14:31 // Actual //  bani.md

Stațiile de irigare vor putea fi luate în folosință de la stat de către agricultori, potrivit unui proiect de lege votat în prima lectură de deputați. Însă toate stațiile de irigare sunt în proces de insolvabilitate, în condițiile în care au fost ruinate. Au rămas fără țevii și pompe. Deputații au votat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii cu privire la asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, care prevede eficientizarea gestionării infrastructurii de irigare.

Modificările vizează simplificarea procedurii de constituire a asociației utilizatorilor de apă pentru irigații prin excluderea obligațiunii ca Statutul acesteia să fie aprobat de cel puțin 50% plus unu din membri. Totodată, se prevede că Adunarea generală a asociației va putea decide, cu votul membrilor ce dețin în proprietate sau folosință peste 50 la sută din terenurile aflate în aria de deservire, dizolvarea asociației, dacă obiectivele ei nu mai pot fi îndeplinite sau existența acesteia nu mai este necesară. De asemenea, cadrul legislativ este suplinit cu reglementări noi ce ar permite transmiterea infrastructurii de irigații, aflate în proprietate privată și publică, în folosință asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, în baza contractelor de comodat.

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban a declar că toate stațiile de irigare sunt în insolvabilitate. În prezent sunt 72 stații de irigare și 29 de asociații care au primit bunurile stațiilor tehnologice or, problema cu insolvabilitate nu poate fi rezolvată până nu este modificată legea cu privire la insolvabilitate.

În prezent din cele 1,6 milioane hectare de teren arabil din Republica Moldova sunt irigate doar 3000 hectare față de 320 mii hectare în anul 1991.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău