Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu și Secretarul de stat, Constantin Borosan au anunțat despre o nouă strategie pentru securitatea energetică a Republicii Moldova care urmează să fie implementată până în anul 2050.
Potrivit strategiei, este vorba de sporirea securității energetice a Republicii Moldova, dezvoltarea unei piețe competitive de achiziție a energiei, accentul pe energia regenerabilă, dar și protecția consumatorilor țării pentru a face față prețurilor.
Întrebat de unde va lua bani Republica Moldova pentru implementare proiectelor pentru securitatea energetică, Spînu a spus că mizează fondurile europene, în condițiile în care țara are statutul de candidat.
Secretarul de stat, Constantin Borosan a spus că pentru asigurarea securității energetice urmează să fie construită o centrală electrică cu puterea de 80-100MW pentru balansarea sistemului energetic, dar și o stație de cogenerare cu puterea de 250 MW puterea – construcția căreia este promisă să fie făcută în 5-7 ani.
„Va fi finalizată interconectivitatea cu România și Ucraina, va fi finalizată linia de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și a elaborării studiului pentru construcția liniei Bălți – Suceava”, a punctat Borosan.