VIDEO Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din țară a fost inaugurat la Bălți! Vezi ce servicii oferă NORTEK

05 Dec. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Dec. 2022, 10:07 // Actual //  MD Bani

Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Moldova NORTEK a fost inaugurat la Bălți. Acesta are o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați și a fost creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Centrul are drept scop avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creșterea potențialului de inovare a Republici Moldova în diverse domenii ale științei.

Cei mai entuziasmați de deschiderea acestui centru sunt elevii și studenții care vin aici.

„Cel mai greu proces este de gândire a roboticii și a construcției, dar peste tot unde ai construit trebuie de programat și asta e cel mai captivant”.

„Eu am privit la televizor și am descoperit și în școală tot avem așa fel. Și am zis de ce să nu încerc. Este interesant, poate fi captivant. La unii copii le place și poate deveni o profesie”.

„Interacțiunea dintre mediul academic, studenți, elevi și industrie va facilita transferul de tehnologie din laboratoarele de cercetare științifică către sectorul real industrial.  Acolo unde ideile inovative se vor dezvolta și transforma în producție. Suntem convinși că Centrul de Inovații și Transfer Tehnologic NORTEK va deveni un adevărat generator de progres, care va aduce prosperitate societății noastre”,a declarat Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

NORTEK oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

„Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, vor crește și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”, a punctat prim-ministra, Natalia Gavrilița.

 Centrul va susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, va accelera start-up-urile și va dezvolta antreprenoriatul. Toate cu scopul de a spori competitivitatea economică a regiunii nord.

„ Guvernul SUA este interesat să susțină în continuare comunitatea din Bălți cu USAID tehnologia viitorului pentru a crea un HUB industrial. Sunt convins că împreună putem face din NORTEK un centru al tehnologiei și digitalizării din nordul Moldovei”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Deschiderea NORTEK va da startul unui nou capitol în dezvoltarea acestei regiuni. NORTEK va lua expertiza inginerească din sectorul industrial și cel de producere din mai multe raioane și o va completa cu inovație, creativitate, sustenabilitate și tehnologii de ultima generație”, a menționat Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei, Charge d’Affaires.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane lei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău