Noi avem o abordare foarte segmentară ceea la capitolul impozitare, dacă vrem să fim eficienți și vrem să dezvoltăm infrastructura și serviciile publice trebuie să țintim impozitarea tuturor surselor de venit, a declarat ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIve TV.
Ministrul susține că dobânda este o sursă de venit nou, munca salarială este o sursă de venit. Respectiv, se impozitează munca cu 12%, iar veniturile din capital doar cu 3%. „Atunci când oamenii au economii vor căuta alte instrumente de finanțare a afacerilor”.
„Prin această măsură se poate stimula și piața de capital. Trebuie să existe o abordare sinceră față de impozitare. În discuția cu toți actorii pe care am avut-o, ținând cont de mai mulți factori, majorarea nu va fi la 12%, ci cu 7%. Astfel vom păstra un echilibru între avantaje și dezavantaje. Trebuie să ținem că impozitarea pe VMS este de 12% și ar fi fost să fie bine ca impozitarea depozitelor să fi uniformă. Nu poți ave aun stat cu servici bune dacă nimeni nu va plăti impozite”, a punctat Budinaschi.
Impozitarea dobânzilor depozitelor bancare a început să fie aplicată din anul 2021, deși prevederea a existat din anul 2006, implementarea ei a fost amânată de la un an la altul.
În mai multe țări din Europa dobânda de la depozite se impozitează de mult, însă și dobânzile sunt foarte mici aplicate la economiile populației.
În România, de exemplu, impozitele dobânzii de la depozitele bancare acționează încă din anul 2007. În prezent, mărimea acestuia este de 10%, iar până în anul 2018, rata impozitului a constituit 16%.
Ultimele datele ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că în luna octombrie 2022, depozitele noi atrase la termen au constituit 3,4 miliarde de lei, în descreștere cu 37,2 la sută față de luna octombrie 2021. În monedă națională depozitele au constituit 2,3 miliarde de lei, iar cele în valută – echivalentul a 1,03 miliarde de lei.