UE aprobă o lege care obligă companiile aeriene să plătească mai mult pentru poluare

08 Dec. 2022, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Dec. 2022, 04:21 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană a ajuns la un acord în primele ore ale zilei de miercuri cu privire la o lege care să crească preţul pe care companiile aeriene trebuie să îl plătească atunci când emit dioxid de carbon, sporind presiunea asupra sectorului pentru a renunţa la combustibilii fosili, scrie Reuters.

În prezent, companiile aeriene care efectuează zboruri în Europa trebuie să prezinte permise de pe piaţa de carbon a UE pentru a-şi acoperi emisiile, însă UE le oferă majoritatea acestor permise gratuit.

Acest lucru ar urma să se schimbe în conformitate cu legea convenită de negociatorii din ţările UE şi Parlamentul European, care ar urma să elimine treptat aceste permise gratuite până în 2026, au declarat pentru Reuters surse apropiate discuţiilor.

Astfel, companiile aeriene vor trebui să plătească pentru permisele de CO2, ceea ce va reprezenta un stimulent pentru ca acestea să polueze mai puţin.

O cantitate mult mai mică de permise gratuite de CO2 va fi pusă la dispoziţia companiilor aeriene care utilizează combustibili de aviaţie sustenabili (SAF) pentru a le compensa parţial diferenţa de preţ dintre SAF şi kerosen, un combustibil fosil mult mai ieftin, au precizat sursele.

Până în prezent, UE şi-a limitat piaţa carbonului la acoperirea emisiilor generate de zborurile efectuate în interiorul UE, dar negociatorii au convenit că Bruxelles va evalua în 2026 dacă sistemul de compensare a emisiilor de CO2 ale zborurilor internaţionale al agenţiei ONU pentru aviaţie OACI este pe calea cea bună pentru a obţine emisii zero până în 2050 – iar dacă nu este cazul, UE va propune extinderea pieţei carbonului pentru a acoperi emisiile generate de toate zborurile care pleacă.

Militanţii pentru combaterea schimbărilor climatice au deplâns faptul că emisiile generate de zborurile internaţionale nu vor fi adăugate mai devreme pe piaţa carbonului.
Atât ţările UE, cât şi Parlamentul European trebuie să aprobe în mod oficial legea înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:16 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ion Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal consultate de G4Media. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei, scrie g4media.ro.

În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 de milioane de lei, de la 533.574.824 lei în 2022 la 683.571.928 în 2024, potrivit unui document obținut de G4Media.

Cheltuielile totale cu personalul la SNTGN TRANSGAZ S.A. în ultimii 3 ani (inclusiv salarii, sporuri, bonusuri, traininguri sau formare profesională, decontări și alte beneficii) (mii lei)

  • 2022  – 533.574,824
  • 2023 – 612.889,827 (+79.315,003)
  • 2024 –  683.571,928 (+70.682,101)

Directorul general al companiei cu capital majoritar de stat Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2023 venituri nete de peste 1,9 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale companiei. Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți manageri de companii de stat și are în declarația de avere patru imobile – dintre care un apartament de aproape 100 metri pătrați în Emiratele Arabe Unite.

Veniturile lui Sterian sunt compuse din:

– Remunerația fixă netă în valoare de 414.185 lei
– zile concediu de odihnă, sumă netă: 59.623 lei.
– remunerația variabilă: 1.440.520 lei net

Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de instituții sau companii cu capital majoritar de stat.

Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian este sprijinit atât de PSD, cât și de PNL. El a rămas în funcție indiferent de partidul care a controlat Secretariatul general al gguvernului, acționarul majoritar al companiei Transgaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO