Mecanismul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente va fi modificat. Deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii cu privire la medicamente al cărui scop este facilitarea accesului populației la produsele medicamentoase de calitate și creșterea atractivității pieței farmaceutice a Republicii Moldova pentru operatorii economici autohtoni și străini. Se propune ca modificările să intre în vigoare din data publicării noii legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Proiectul prevede negocierea directă cu producătorul sau deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului sau reprezentantul oficial al acestuia, cu excluderea din calcul a celui mai mic preț. Analiza a demonstrat că cel mai mic preț, de regulă, nu este în corelație cu situația reală în țările de referință, la majoritatea produselor. Prin aprobarea mecanismului de negocieri se urmărește stabilirea prețurilor la medicamente în mod corect, transparent și accesibil pentru populația Republicii Moldova, argumentează Guvernul.
„Trebuie să avem acces la medicamente pe piața internă fără ca pacienții să plece peste hotare în căutarea lor. În urma negocierilor compania coboară prețul pentru că este interesată să se regăsească în lista medicamentelor, multe dintre care sunt incluse în lista celor compensate de stat”, a explicat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Proiectul conține clauze privind limita creșterii prețurilor, plafonarea având drept scop de a evita scumpiri nejustificate. Ala Nemerenco a precizat în context că prețurile la medicamente în 2022 au crescut cu 3,5%, mult sub rata inflației.
Potrivit notei informative la proiectul de lege, în prezent piața farmaceutică a Republicii Moldova se confruntă cu un deficit acut, fără precedent, al medicamentelor înregistrate. Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor conține aproximativ 4000 de produse comparativ cu anii precedenți când erau în jur de 8000 de medicamente.