Se ieftinesc autorizațiile pentru transportul rutier de marfă. Au fost publicate noile prețuri

08 Dec. 2022, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Dec. 2022, 12:48 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Autorizațiile pentru transportul rutier de marfă vor fi mai ieftine, iar lista categoriilor de vehicule scutite de plata taxelor vamale va fi extinsă, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. În acest sens a fost votată o hotărâre de guvern.

„Din cauza războiului din Ucraina lanțurile logistice de aprovizionare au fost modificate și respectiv, au crescut și prețurile la produse. Pentru a reduce costul de transport, am votat o hotărâre de guvern prin care am micșorat prețul autorizațiilor de transport. Acest fapt va face ca operatorii noștri de transport să fie mai competitivi.” scrie Andrei Spînu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Denumirea autorizației și prețurile modificate:

 • Autorizaţie multilaterală CEMT anuală, cu carnet de drum- 240 euro, preț vechi – 580 euro;
 • Autorizaţie multilaterală CEMT pe termen scurt, cu carnet de drum – 20 de euro, preț vechi – 50 euro;
 • Autorizație pentru transporturi rutiere internaționale de mărfuri: cu plata taxei rutiere pentru Ucraina, Belarus şi Ungaria; pentru produse uşor alterabile pentru Ucraina – 5 euro, preț vechi – 8 euro;
  ✔️ de tranzit pentru Austria (într-o direcţie); fără plata taxei rutiere pentru Belarus şi Ucraina-5 euro, preț vechi- 12 euro;
  ✔️ fără plata taxei rutiere pentru Ungaria; universală multiplă (pentru o cursă); pentru toate statele, cu excepţia Ucrainei şi Belarusului (pentru o cursă) – 5 euro, – fără plata taxei rutiere pentru Ungaria; universală multiplă (pentru o cursă)-5 euro, preț vechi- 24 euro;
  ✔️ universală multiplă eliberată de o ţară terţă tuturor statelor (pentru transportatori autohtoni) – 5 euro, preț vechi- 35 euro;
  ✔️ TRACECA; BSEC – 5 euro;
  ✔️ Federaţia Rusă – 5 euro.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău