Procesul de lichidare al băncilor va putea fi prelungit cu cel mult doi ani, potrivit proiectului de lege votat de deputați.
„Limitarea BNM în dreptul de a prelungi termenul de finalizare a proceselor de lichidare a băncilor, fără posibilitatea instituirii mai multor perioade de prelungire a termenului s-a dovedit a fi ineficientă în timp. Practica demonstrează că băncile în proces de lichidare nu reușesc să valorifice toate activele pe care le dețin în termenele prevăzute în lege, inclusiv având în vedere durata extinsă a proceselor de judecată în care sunt antrenate acestea, ceea ce face imposibilă finalizarea procesului de lichidare. Experiența anterioară și situația actuală în ce privește limitarea termenului de lichidare, în mod repetat denotă ineficiența acestor restricții temporale, care nu pot fi respectate datorită unor circumstanțe de ordin obiectiv, în afara controlului lichidatorului băncii”, se arată în proiectul e lege.
Respectiv, modificarea propusă va permite Băncii Naționale, în calitate de autoritate de supraveghere, să determine, în dependență de circumstanțele invocate în demersul lichidatorului, dacă este sau nu necesară prelungirea termenului de lichidare a băncii.
În prezent, în proces de lichidare sunt patru bănci. Este vorba de InvestPrivatBank, Banca de Economii și Unibank.