Războiul lui Putin lovește masiv Rusia: Afacerile Moscovei, prăbușire dramatică

20 Dec. 2022, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Dec. 2022, 06:15 // Actual //  bani.md

La aproape 10 luni de la declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin și după ce Statele Unite și Europa au impus pachete de sancțiuni împotriva regimului Kremlinului, peste 1.200 de firme occidentale au părăsit Rusia.

Acum se constată că Bursa de la Moscova care tranzacționează acțiuni s-a prăbușit, cea mai mare scădere din lume.

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a făcut ca acțiunile rusești să scadă începând din februarie 2022, iar indicele bursier RTS de la Moscova, denominat în dolari, a scăzut în acest an cu 35%, fiind cel mai slab indicator de referință la nivel global, dintre cei 92 din întreaga lume, potrivit Bloomberg.
Acțiunile rusești au fost excluse din benchmark-urile globale, iar fondurile tranzacționate la bursă care urmăresc acțiunile țării au fost fie înghețate, fie închise. Investitorii locali nu au reușit să salveze piața internă de la declinul ei indus de război, chiar dacă majoritatea străinilor încă au interzis să vândă acțiunile locale pe care le dețin.

Indicele MOEX Rusia de la Bursa din Moscova, evaluat în ruble, a scăzut cu 44%, pe drumul spre către cea mai abruptă scădere anuală din 2008. Odată cu creșterea tensiunii războiului, s-ar putea aștepta la și mai multe pierderi.

„Acțiunile rusești reflectă o perspectivă sumbră, deoarece sancțiunile occidentale încep să afecteze economia națională”, a declarat Piotr Matys, analist valutar senior la InTouch Capital Markets Ltd.

„Perspectiva unei scăderi globale în următoarele câteva trimestre nu este de bun augur pentru petrolul rusesc, mai ales în momentul în care Uniunea Europeană este pe deplin angajată să-și reducă dependența de mărfurile rusești”, a spus expertul.

UE și G-7 au convenit să interzică companiilor occidentale să ofere servicii cheie, inclusiv asigurări, navelor care transportă țiței rusesc, dacă acesta a fost achiziționat peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril.

Stocurile de petrol rusesc au fost, de asemenea, afectate de prețurile volatile ale țițeiului Brent de referință, scăzând cu aproximativ 40% față de cel mai mare nivel din martie 2022.

Lukoil și Gazprom, cei mai importanți membri ai indicelui MOEX, au scăzut cu 30% și, respectiv, 53% în acest an. Între timp, cel mai mare creditor cotat, Sberbank of Russia, a scăzut cu 54%, deoarece sancțiunile internaționale au afectat totul, de la capacitatea Rusiei de a accesa rezervele valutare la sistemul de transferuri bancare SWIFT.

Joi, 15 decembrie 2022, statele membre ale UE au ajuns la un acord privind un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează noi bănci și oficiali, precum și accesul țării la drone.

Realitatea Live

07 Mai 2025, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 14:54 // Actual //  Ursu Victor

În timpul vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova, liderii Chinei și Rusiei au convenit să reia discuțiile privind construcția controversatului gazoduct „Puterea Siberiei-2”. Deși Vladimir Putin încearcă de ani de zile să convingă Beijingul să achiziționeze suplimentar 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual, discuțiile s-au blocat constant, mai ales din cauza pretențiilor Chinei privind un preț echivalent cu cel practicat pe piața internă rusească, scrie Bloomberg.

Totuși, potrivit agenției Bloomberg, în contextul actual al războiului comercial dintre SUA și China, Beijingul ar fi gata să negocieze un preț mai apropiat de cel al gazului livrat în prezent prin gazoductul „Puterea Siberiei”. Această flexibilizare vine în momentul în care China a renunțat practic la achiziția de GNL american, iar Rusia caută cu disperare să înlocuiască piața europeană pierdută.

Proiectul „Puterea Siberiei-2” ar urma să transporte gaze din zăcământul Iamal, anterior destinat Europei, până în China, via Mongolia. Totuși, partea chineză insistă ca ruta să fie directă, similară cu „Puterea Siberiei 1”, care funcționează din 2019 și atinge o capacitate de 38 miliarde metri cubi pe an.

În ciuda reluării discuțiilor, nu este așteptată semnarea vreunui acord în timpul actualei vizite, spun sursele Bloomberg. În 2023, președintele Gazprom nici măcar nu l-a însoțit pe Putin la Beijing, un gest considerat simbolic pentru scepticismul Chinei față de așa-zisul „parteneriat fără limite” cu Moscova.

Între timp, Gazprom se confruntă cu o criză financiară majoră: exporturile în Europa și Turcia ar putea scădea la 40 miliarde metri cubi în 2025 (față de peste 150 miliarde înainte de invazia Ucrainei). În plus, UE intenționează să renunțe complet la gazul rusesc până în 2027, accelerând astfel declinul companiei. Estimările indică faptul că în perioada 2025–2034, Gazprom va acumula un deficit bugetar de 15 trilioane ruble (aproape 179 miliarde dolari).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!