La data de 23 decembrie 2022, Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței ordinare, Planul de investiţii al S.A. „Moldovagaz” pentru anul 2023, în valoare de 1,8 mil. de lei și Planurile de investiții ale celor 12 întreprinderi afiliate S.A. „Moldovagaz”, în valoare totală de 121,8 mil. de lei. S-a aprobat planul de dezvoltare, cu excepția construcției gazoductelor magistrale. La acest subiect se va reveni după aprobarea Strategiei energetice Moldova – 2050, în condițiile în care respectivele gazoducte vor fi considerate strategice. Ambii operatori ai sistemului de transport trebuie să examineze posibilitățile de redirecționare a fluxurilor prin rețelele existente cât și fortifcarea și creștrea capacității acestora.
Adițional, au fost aprobate Planul de investiţii al S.R.L. „Moldovatransgaz” pentru anul 2023, în valoare de 63,9 mil de lei.
Astfel, potrivit planului de investiții al Moldovatransgaz, intenționa proiectarea și construcția-montaj a conductei magistrale de transport gaze Drochia-Ungheni, care au fost incluse în Planul de dezvoltare a rețelei de transport „Moldovatransgaz” SRL pentru perioada 2020-2029. Ulterior, în planul de investiții pentru anul 2021, a fost preconizată elaborarea studiului de fezabilitate a obiectului nominalizat, lucrări care au fost executate și prezentate beneficiarului în același an.
Punctul de plecare al traseului magistral al conductei de gaze este punctul de legătură la SC Drochia, iar punctul final este legătura Platformei „C” a gazoductului Iaşi-Chişinău. Conform Studiului de fezabilitate, traseele propuse pentru construcția gazoductului magistral traversează UTA: Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni. Proiectul prevede construcția unui gazoduct cu lungimea de cca 87,5 km, DN 630mm, utilizarea țevilor din oțel pentru o presiune de lucru de până la 5.4 MPa.
Moldovatransgaz susține că urmare a situației instabilă din vecinătate, ce poate duce la modificarea rutelor prin teritoriul Ucrainei și Rusiei, sunt prevăzute principalele direcții strategice pentru asigurarea fiabilității aprovizionării cu gaze naturale pentru consumatorii RM (inclusiv regiunea Transnistreană), prin punctele Alekseevka Drochia în modul revers, iar din partea Isaccea-Orlovka prin sistemul RI-ȘDKRI și SC Vulcănești în modul revers și de la Ungheni” prin Ungheni-Chișinău.
Moldovatransgaz este compania subsidiară a Moldovagaz care a fost fondată în anul 1999. Gazprom deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria 13,44%, persoanele fizice și juridice 1,23%.