A venit potopul în crypto? Investitorii retrag niveluri record de monede din exchange-urile crypto

26 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Traderii se grăbesc să lichideze alarmaţi de siguranţa activelor lor după ce FTX a dat faliment, conform Nikou Asgari pentru Financial Times.

Investitorii retrag niveluri record de bitcoin din exchange-urile de crypto deoarece colapsul FTX, deţinut de Sam Bankman-Fried, stârneşte teama cu privire la siguranţa activelor.

FTX, odată favoritul lumii crypto, a dat faliment la mijlocul lunii Noiembrie după ce o gaură de 8 miliarde de dolari a apărut în bilanţul companiei.

Noul director executiv, John ray, a vorbit despre lipsa oricărei măsuri de bază cu privire la managementul riscului şi Bankman-Fried a admis proceduri slabe de control intern. Decăderea rapidă a alarmat investitorii care îşi păstrează şi învestesc activele pe alte platforme centralizate de crypto exchange, ducând la un nivel record de retrageri de bitcoin, cea mai folosită cryptomonedă. FTX a eşuat luna trecută cu mai mult de 1 milion de potenţial creditori, incluzând mulţi care şi-au păstrat activele în exchange.

Luna trecută investitorii au retras 91363 de bitcoini, valorând în total aproape 1,5 miliarde de dolari, bazat pe preţul mediu al lunii Noiembrie de 16,400$ pe unitate, conform Binance, Kraken şi Coinbase. Asta a marcat cea mai mare retragere de bitcoini din istorie, conform datelor de la CryptoCompare. Este neclar dacă aceste monede sunt vândute sau mutate în portofele private.

Graba pentru a închide poziţiile vine pe măsură ce preţul bitcoinului a scăzut cu 64% în acest an şi se vinde în prezent la un preţ aproximativ de 17000$ pe unitate.

Retagerile din Octombrie au fost de asemenea mari, la 75294 de bitcoini, pe măsură ce traderii de crypto şi-au scos fondurile după o vară plină de crize, care a inclus falimentul Celsiul şi Voyager Digital, companii ce ofereau servicii de împrumut pentru monede digitale.

Exchange-urile rivale s-au grăbit să se distanţeze de practicile din interiorul FTX într-un efort de a calma clienţii şi de a limita răspândirea panicii.

Totuşi, retragerile record sublinează îngrijorarea investitorilor cu privire la bitcoin deoarece industria activelor digitale întâmpină presiune din partea decidenţilor la nivel global.

În primele 7 zile din Decembrie, 4545 de bitcoini au fost retraşi din exchange-urile centralizate, comparat cu 3846 de intrări de bitcoin în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de CryptoCompare.

Ca un semn al impactului negativ pe care falimentul FTX l-a avut asupra competitorilor, agenţia de rating Moody a plasat obligaţiunile Coinbase, companie listată în SUA, în scădere la sfarşitul lunii Noiembrie, citând „creşterea şanselor de scăderi susţinute în volumul de trading şi împlicarea clienţilor, 2 factori majori pentru venit”.

„Scăderea preţurilor la activele digitale o să restricţioneze abilitatea companiilor de a se împrumuta şi o să scadă cererea din partea clienţilor”, au scris analiştii Moody săptămâna aceasta. Ei au adăugat că scăderea preţurilor la crypto „o să deterioreze calitatatea creditului societăţilo financiare centralizate”.

„Chiar dacă rata vânzării bitcoinului va scădea, pagubele au deja produse”, spune Eric Robertsen, şeful global al cercetării la Standard Chartered, în această săptămână.
El a prezis că durerea investitorilor din zona crypto va continua şi în 2023, „Din ce în ce mai multe firme de crypto şi exchange-uri se găsesc în situaţia de a avea lichiditate insuficientă, ducând în continuare la falimente şi scăderea încrederii învestitorilor în monede digitale”, conchide acesta.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău