FOTO La Isacova a fost inaugurată o mini-fermă de iepuri și găini ouătoare pentru copiii cu boli amenințătoare de viață

27 Dec. 2022, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 09:00 // Actual //  Lupu Eduard

Copiii cu boli amenințătoare de viață vor avea parte de carne și ouă proaspete direct în curtea Centrului de îngrijiri paleative „Casa Angelus” din satul Isacova, raionul Orhei. Pentru a asigura aceste necesități, a fost inaugurată, la 14 decembrie curent, o mini-fermă de pui și iepuri.

Am primit un grant de 35.000 de euro pe care l-am implementat. Această afacere socială ne permite să câștigăm niște bani suplimentari pe care să-i direcționăm către activitățile fundației. Îngrijirile paleative pentru pacienții cu boli incurabile progresive avansate și copiii cu boli amenințătoare de viață pe care noi le asigurăm sunt gratuite, dar ele costă”, a declarat Valerian Isac, administratorul „Angelus Agro” SRL.

Sperăm că la anul viitor deja afacerea vă căpăta o dezvoltare conform planurilor pe care ni le-am pus inițial în față”, a adăugat el.

Această idee a venit atunci când în 2017 am deschis „Casa Angelus”, care este primul și unicul Centru de îngrijiri paleative, sau unicul hospice pentru copiii din Republica Moldova”, a precizat Valerian Isac, care este și președintele Fundației „Hospice Angelus Moldova”.

Potrivit managerei Centrului de îngrijiri paleative pediatrice „Casa Angelus”, în prezent în instituție se află 15 copii, ceea ce reprezintă rata maximă de ocupare.

Acest Centru este foarte important pentru copiii din întreaga republică Copiii beneficiază de servicii calitative, de o îngrijire mai deosebită și totodată de produsele pe care le avem în sere și o alimentație destul de echilibrată”, a explicat Rodica Costin.

O parte din locuitorii satului Isacova o să aibă un loc de muncă bine plătit aici, acasă, la noi, în localitate”, a precizat primarul de Isacova.

Potrivit lui Stanislav Cvasnîi, Fundația „Hospice Angelus” și „Angelus Agro” SRL au mai multe proiecte sociale binevenite: „Sperăm să avem o conlucrare și mai productivă în viitor. Primăria Isacova este alături și ne străduim să mergem într-un pas spre realizarea tuturor planurilor”.

Avem 20 sau 25 de persoane angajate din sat. Acești oameni sunt asigurați cu salarii lunare, primite la timp, oficiale, cu toate impozitele necesare plătite la stat”, a evidențiat Valerian Isac.

Asistență financiară din partea Uniunii Europene și a Suediei

În primul proiect „Angelus Agro” a dat dovadă de rezultate foarte frumoase prin vânzarea legumelor din serele create cu asistența financiară a Uniunii Europene și a Suediei, iar această activitate este cea de-a doua fază a unui alt proiect. Sunt deja procurați 5 iepuri și 100 de găini ouătoare, iar ouăle acestora se vor comercializa în curând pe piața din Republica Moldova”, a spus Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

Vedem perseverența cu care ei lucrează și suntem foarte bucuroși că afacerea lor socială crește și deja avem încă un exemplu bun de activitate printre membrii platformei. Recentau fost premiațiîn cadrul Galei Antreprenoriatului Social, și eu cred că este foarte meritat”, a punctat Aina Idrisova, președinta Platformei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social.

Realitatea Live

15 Mai 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a confirmat în noul său bilanț al economiei regionale că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut al Moldovei pentru anul 2024 rămâne la 3,5%, urmată de o estimare de creștere de 3,7% în 2025.

Această proiecție reflectă eforturile economice ale Moldovei, care se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina. În ciuda provocărilor, PIB-ul Moldovei a crescut cu 0,7% în 2023, după o scădere de 4,6% în 2022.

Sectorul agricol a înregistrat o creștere semnificativă de 32% în 2023, compensând declinul din anul precedent. Cu toate acestea, industria prelucrătoare, construcțiile, transporturile și comerțul au continuat să se confrunte cu dificultăți. Consumul privat și investițiile au scăzut, în timp ce exporturile nete au crescut cu 5,8%.

Inflația anuală, care a atins un vârf de 34,6% în octombrie 2022, a încetinit și s-a încadrat în intervalul țintă de 3,5%-6,5% la sfârșitul anului 2023. În februarie 2024, aceasta s-a situat la 4,3%.

Presiunile fiscale s-au intensificat odată cu consolidarea rețelelor de siguranță socială și introducerea de compensații pentru energie pentru gospodăriile cu venituri mici și subvenții pentru producătorii agricoli. Acest lucru a dus la un deficit fiscal estimat la 5% din PIB în 2023.

Cu toate acestea, finanțarea externă de la creditorii oficiali, în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari în 2023, a ajutat la atenuarea presiunii generate de deficitele fiscale și externe în creștere.

Reformele întreprinse pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt așteptate să sporească potențialul de creștere pe termen mediu și lung, în timp ce instabilitatea geopolitică rămâne un risc important.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău