Prețul gazelor s-a redus de patru ori față august. Vremea caldă le-a ieftinit. Facturile însă nu vor scădea prea curând

30 Dec. 2022, 18:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Dec. 2022, 18:47 // Actual //  bani.md

Prețul gazelor naturale este de patru ori mai mic decât în luna august. Vremea deosebit de caldă a contribuit din plin la această ieftinire. Facturile însă nu vor scădea prea curând.

Prețul gazelor naturale a scăzut extrem de mult pe piețele europene și a ajuns la o valoare de tranzacționare mai mică decât înainte de invazia Rusiei în Ucraina, transmite CNBC.

Contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună, pe Title Transfer Facility din Olanda, contractul de referinţă în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la 77 de euro (81,91 dolari) pe megawat oră, un nivel mai mic decât cel de la începutul lunii februarie. Joi, aces tip de contracte au fost tranzacţionate la aproximativ 81,5 euro pe megawat oră.

De ce s-a ieftinit gazul

Prețul este de patru ori mai mic decât recordul atins în luna august. Atunci, Rusia a limitat exporturile către Europa ca răspuns la sancțiunile împunse de Uniunea Europeană. Prețul a crescut mult și a ajuns până la 345 de euro/MWh, din cauza cererii mari și a ofertei scăzute.

Creşterea uriașă a prețurilor s-a resimțit automat și în facturile europenilor. Majoritatea statelor au fost nevoite să plafoneze prețurile la gaze naturale pentru ca populația să poată plăti facturilor.

Prețul a scăzut acum foarte mult din cauza vremii neobișnuit de calde care a redus cererea de gaze în ultimele două luni și a permis Europei să-și refacă astfel stocurile.

Facturile nu vor scădea

Compania de investiții Goldman Sachs a anticipat în luna noiembrie o scădere bruscă a preţurilor gazelor în Europa în lunile următoare, deoarece ţările au avut timp să găsească soluții alternative de aprovizionare, după ce Rusia a redus nivelul exporturilor. Facturile nu vor scădea însă prea curând.

„De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro. La consumul de gaze din 2021, vorbim despre o sumă egală cu aproape 3% din PIB, Populația, dar și şi consumatorii industriali trebuie însă să suporte costurile totale ale modificării preţurilor la gaze”, a explicat economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding, într-o notă luna trecută.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ