Primăria Municipiului Chișinău a investit în anul curent circa 2,4 miliarde de lei în drumurilor și a transport

28 Dec. 2022, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Dec. 2022, 09:21 // Actual //  bani.md

Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor și a transportului este una dintre prioritățile majore pentru Primăria Municipiului Chișinău. Astfel, în 2022 au fost investite resurse și eforturi considerabile în reparația și întreținerea drumurilor și trotuarelor, a acceselor în curțile blocurilor și în curțile instituțiilor, modernizarea parcurilor de autobuze și troleibuze, procurarea și asamblarea noilor unități de transport, amenajarea parcărilor și modernizarea iluminatului public. Pentru astfel de lucrări au fost investite circa 2,4 miliarde de lei, cu 60% mai mult decât în 2021.

Cea mai mare sumă – 909 mln lei, a fost alocată pentru prestarea serviciilor de transport public, lucrări de modernizare a parcurilor de autobuze și troleibuze, dar și pentru procurarea și asamblarea noilor unități de transport public.

Pentru reabilitarea drumurilor municipale a fost alocat în anul curent un buget record de circa 1,3 mlrd lei.

Dintre acestea, 420,2 milioane lei au fost direcționate la construcția și reparația capitală a străzilor, suma rămasă fiind investită în lucrările de reparație curentă.

Printre cele mai ambițioase proiecte ale anului 2022 merită de menționat:

  • inițierea lucrărilor de reparație a podului de pe str. Mihai Viteazul, magistrală de interes sectorial, care de la darea în exploatare în 1974 nu a fost supus reparaților complexe niciodată;
  • inițierea lucărilor de reparație capitală a străzilor 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun;
  • reabilitarea trotuarelor pe cinci străzi din centrul istoric: Mihai Eminescu, Maria Cebotari, Vlaicu Pârcălab, Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu;
  • licitarea lucrărilor de „Extindere a bd. Mircea cel Bătrân, cu prelungirea liniei de troleibuze până la str. Bucovinei”;
  • licitarea serviciilor de proiectare pentru lucrările de reparație a podului de pe str. Ismail;
  • licitarea și semnarea contractului pentru serviciile de reparație a trotuarelor de pe bd. Decebal, ambele părți.

Totodată, unele străzi au fost reabilitate total sau parțial, cu reparația carosabilului, trotuarelor și a canalizării pluviale, printre acestea:

  • bd. Dacia (tronson Hristo Botev – Valea Crucii);
  • str. 27 Martie 1918;
  • str. Henri Coandă;
  • str. Socoleni (str. Ceucari – Calea Orheiului);
  • str. Cuza Vodă (tronson Dacia – Sarmisegetusa);
  • str. Calea Orheiului (construcția benzii suplimentare de virare);
  • str. Sarmizegetusa (bd. Cuza Vodă – bd. Decebal);
  • bd. Renașterii Naționale;
  • str. Calea Ieșilor;
  • str. Mihai Viteazul.

La momentul actual lucrările de reparație pe un șir de străzi ale capitalei continuă. Astfel, în 2023 urmează a fi finalizate lucrările pe:

  • str. Ion Neculce;
  • str. Ac. A. Saharov (str. Nicolae Dimo –  str. Dumitru Rîșcanu);
  • str. Braniștii;
  • bd. Dacia (segment bd. Decebal – str. Trandafirilor);

Pentru lucrările de întreținere, reparație și modernizare a iluminatului stradal, public și a semafoarelor au fost investite 179 milioane lei.

În același timp, mai multe străzi din capitală au fost supuse în anul curent acțiunilor de modernizare sau reconstrucție a rețelelor de iluminat public, realizate de către ÎM REI „Lumteh”. Lucrările au presupus, după necesitate, înlocuirea, îndreptarea sau vopsirea pilonilor de metal și a suporturilor, schimbarea cablului torsadat și montarea corpurilor de iluminat, pentru care au fost cheltuite mai mult de 13 milioane lei din bugetul municipal.

Asemenea intervenții s-au făcut pe străzile Dacia, Traian, Grădina Botanică, Sarmizegetusa, Valea Trandafirilor, Ștefan cel Mare și Sfânt (PMAN), Ghidighici, Alexei Șciusev, 27 Martie 1918, Mircești, Nicolae Costin, Ceucari, Aeroportului, Maria Drăgan, Dumitru Rîșcanu, Ac. Andrei Saharov, Nicolae Dimo, Nicolae Titulescu, Mitr. Dosoftei, Alecu Russo, Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu, Tudor Vladimirescu, Socoleni și M.G. Bănulescu-Bodoni.

Procesul de modernizare a vizat și sistemul de dirijare și control de la distanță al iluminatului public, până la ziua de azi, fiind înlocuite 160 de blocuri de control, iar alte 60 de unități urmează a fi instalate în perioada următoare, în acest scop fiind cheltuite 4,7 milioane lei.

Primăria Municipiului Chișinău va face și în continuare tot posibilul pentru a oferi locuitorilor orașului condiții de deplasare sigure și confortabile.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală