Povestea celui mai răsunător faliment din industria alimentară. Miliardarul care a ridicat și a prăbușit un imperiu

07 Ian. 2023, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Ian. 2023, 17:36 // Actual //  bani.md

Cu mulți ani în urmă, era unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din industria alimentară europeană. Numele firmei sale apărea pe tricourile sportivilor, ca sponsor al unor competiții importante din fotbal, schi sau Formula 1. Averea îi era evaluată la aproximativ 1,3 miliarde de euro, în 2001.

Doi ani mai târziu, în 2003, omul de afaceri a declanșat unul dintre cele mai răsunătoare falimente și a fost condamnat la 18 ani de închisoare. În prima zi a acestui an, moartea sa a trecut aproape neobservată, chiar dacă presa internațională a amintit de povestea sa.

Omul de afaceri italian Calisto Tanzi a fost asociat cu numele unuia dintre cele mai mari imperii europene din industria . El a fost fondatorul companiei Parmalat, care a falimentat undeva la începutul anilor 2000. A fost unul dintre cele mai mari falimente din Europa. Ulterior, însă, Parmalat a fost preluată de gigantul francez Lactalis și a renăscut.

Despre Calisto Tanzi se știe că s-a născut pe 17 noiembrie 1938 în localitatea Collecchio, Parma, Italia. el a fost fiul unui mic antreprenor din zonă care deținea o afacere de familie în domeniul alimentar.

În 1961, Tanzi a renunţat la studiile universitare și a preluat afacerea familiei, pentru a-şi ajuta tatăl, grav bolnav. În doi ani, a extins activitatea micuței firme și a deschis o mică fabrică de lactate în oraşul natal. Și-a numit noua fabrică Dietalat, denumire pe care a schimbat-o, mai târziu, în Parmalat.

Cum a dat lovitura în afaceri

A dat lovitura după o călătorie în Suedia când a lansat o serie de produse UHT, al căror ambalaj era mult mai ieftin şi mai versatil. Mai târziu, a adoptat acest model de fabricare şi pentru restul produselor pe care le fabrica, conserve şi sucuri. Așa a devenit un jucător la nivel internațional.

Odată ce afacerile au început să-i meargă, între anii 1970 şi 1980, Calisto Tanzi a investit sume importante în publicitate, promovând brandul Parmalat. În paralel s-a implicat în susținerea mai multor echipe sportive, în fotbal, schi şi Formula 1. El a devenit chiar proprietar al echipei de fotbal AC Parma. La AC Parma a evoluat și Adrian Mutu, înainte de a pleca la Chelsea Londra

Averea omului de afaceri italian a crescut substanțial, iar până în 2001, a ajuns la circa 1,3 miliarde de euro.

Cel mai răsunător faliment din Europa

Însă lucrurile s-au complicat, pe măsură ce imperiul său se mărea, iar politica de achiziţii rapide a mai multor producători alimentari, inclusiv companii din SUA, i-au adus numeroase probleme financiare.

Situația a scăpat de sub control, iar în 2003, omul de afaceri italian a trebuit să declare falimentul imperiului său. Datoriile înregistrate se ridicau la peste 14 miliarde de dolari, iar judecătorii l-au găsit responsabil pentru faliment. Calisto Tanzi a fost condamnat la 18 ani de închisoare, ca urmare a celei mai mari fraude corporative din istoria Europei, estimată la 800 de milioane de euro. După doi ani a fost mutat în arest la domiciliu.

Compania pe care a fondat-o a renăscut, însă, în 2005, ajungând o subsidiară a grupului francez Lactalis, care a achiziţionat-o în urmă cu 11 ani. Parmalat are 140 de centre de producţie şi 16.000 de angajaţi, în operațiunile pe care le desfășoară la nivel global.

Calisto Tanzi a trăit să vadă cum imperiul său renaște însă, în prima zi a acestui an, el a încetat din viață, la Parma, din cauza unei pneumonii, la 84 de ani, conform Bussines Magazin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ