Republica Moldova a dat marea lovitură – în topul exportatorilor de prune în Germania

09 Ian. 2023, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Ian. 2023, 09:52 // Actual //  bani.md

Datorită parteneriatelor stabilite între producătorii moldoveni și importatorii germani, prunele moldovenești câștigă o cotă din ce în ce mai mare pe această piață, iar importatorii caută în fiecare an noi furnizori de prune moldovenești.

Potrivit lui Iurie Fala, președintele Moldova Fruct, asociația pomicultorilor și exportatorilor din țară, primele prune moldovenești au fost vândute Germaniei în 2017. „La acea vreme se exportau 220 de tone de prune, dar cantitatea a crescut an de an, depășind peste 5.500 de tone în 2021, conform datelor Agenției de Informare a Pieței Agricole din Germania. Livrările către Germania au crescut din nou în 2022, în ciuda recoltei mai scăzute de prune compromise de înghețurile târzii de primăvară.”

„Producătorii de prune din Moldova sunt parteneri de încredere pentru noi. În prezent, Moldova este sursa a 30-40 la sută din prunele pe care le importăm. Suntem mulțumiți de calitatea mărfurilor și apreciem că acestea îndeplinesc toate cerințele noastre privind normele de reziduuri și programul de livrare. Există loc pentru caise și struguri moldoveni pe piața germană, dar aceste fructe trebuie promovate pentru ca consumatorul german să le cunoască”, spune Kurt Halder, Sales Product Manager OGA/OGV Nordbaden eG, scrie freshplaza.com.

Mai mulți producători moldoveni au obținut GLOBAL G.A.P. și certificările GRASP pentru fructele lor din ultimii ani pentru a îndeplini cerințele partenerilor lor din UE. „Anul acesta, trei producători au finalizat cu succes auditul SMETA pentru prima dată. Pentru a fi competitivi, producătorii își adaptează ambalajele și sunt extrem de atenți cu tehnologiile de producție aplicate pentru a asigura calitatea fructelor, păstrând reziduurile cât mai scăzute”, precizează Fala.

În ciuda unei recolte reduse de prune în acest an, a provocărilor logistice și a costurilor de transport mai mari, cultivatorii din Moldova au reușit să respecte termenele de livrare și să ofere prune de înaltă calitate pe piața germană și nu numai. Sezonul prunelor moldovenești în Germania începe la mijlocul până la sfârșitul lunii septembrie și durează până la jumătatea lunii noiembrie, în funcție de disponibilitate și calitate.

„Cu o suprafață de producție de aproximativ 20.000 de hectare, Moldova produce anual până la 100.000 de tone de prune. Moldova produce peste o duzină de soiuri de prune, Stanley, Kabardinca, Lepotica și President fiind cele mai populare soiuri la export. Prunele moldovenești sunt disponibile de la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii noiembrie”, conchide Fala.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO