Republica Moldova a dat marea lovitură – în topul exportatorilor de prune în Germania

09 Ian. 2023, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Ian. 2023, 09:52 // Actual //  Lupu Eduard

Datorită parteneriatelor stabilite între producătorii moldoveni și importatorii germani, prunele moldovenești câștigă o cotă din ce în ce mai mare pe această piață, iar importatorii caută în fiecare an noi furnizori de prune moldovenești.

Potrivit lui Iurie Fala, președintele Moldova Fruct, asociația pomicultorilor și exportatorilor din țară, primele prune moldovenești au fost vândute Germaniei în 2017. „La acea vreme se exportau 220 de tone de prune, dar cantitatea a crescut an de an, depășind peste 5.500 de tone în 2021, conform datelor Agenției de Informare a Pieței Agricole din Germania. Livrările către Germania au crescut din nou în 2022, în ciuda recoltei mai scăzute de prune compromise de înghețurile târzii de primăvară.”

„Producătorii de prune din Moldova sunt parteneri de încredere pentru noi. În prezent, Moldova este sursa a 30-40 la sută din prunele pe care le importăm. Suntem mulțumiți de calitatea mărfurilor și apreciem că acestea îndeplinesc toate cerințele noastre privind normele de reziduuri și programul de livrare. Există loc pentru caise și struguri moldoveni pe piața germană, dar aceste fructe trebuie promovate pentru ca consumatorul german să le cunoască”, spune Kurt Halder, Sales Product Manager OGA/OGV Nordbaden eG, scrie freshplaza.com.

Mai mulți producători moldoveni au obținut GLOBAL G.A.P. și certificările GRASP pentru fructele lor din ultimii ani pentru a îndeplini cerințele partenerilor lor din UE. „Anul acesta, trei producători au finalizat cu succes auditul SMETA pentru prima dată. Pentru a fi competitivi, producătorii își adaptează ambalajele și sunt extrem de atenți cu tehnologiile de producție aplicate pentru a asigura calitatea fructelor, păstrând reziduurile cât mai scăzute”, precizează Fala.

În ciuda unei recolte reduse de prune în acest an, a provocărilor logistice și a costurilor de transport mai mari, cultivatorii din Moldova au reușit să respecte termenele de livrare și să ofere prune de înaltă calitate pe piața germană și nu numai. Sezonul prunelor moldovenești în Germania începe la mijlocul până la sfârșitul lunii septembrie și durează până la jumătatea lunii noiembrie, în funcție de disponibilitate și calitate.

„Cu o suprafață de producție de aproximativ 20.000 de hectare, Moldova produce anual până la 100.000 de tone de prune. Moldova produce peste o duzină de soiuri de prune, Stanley, Kabardinca, Lepotica și President fiind cele mai populare soiuri la export. Prunele moldovenești sunt disponibile de la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii noiembrie”, conchide Fala.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău