Războiul din Ucraina drenează bugetul Rusiei, în ciuda veniturilor record obținute din vânzările de petrol și gaze

11 Ian. 2023, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Ian. 2023, 14:13 // Actual //  bani.md

Rusia a înregistrat în 2022 al doilea cel mai mare deficit din istoria sa modernă, depășit doar de cel înregistrat în 2020, în plină pandemie de coronavirus, scrie Financial Times care citează datele oficiale de la Moscova.

Războiul din Ucraina costă Rusia mai mult decât generează din vânzările de petrol și gaze, iar deficitul bugetar al țării s-a mărit semnificativ în 2022.

Concret, deficitul public pentru anul trecut a fost de 3,35 trilioane de ruble (48 miliarde de dolari) adică 2,3% din PIB, potrivit ministrului de finanțe Anton Siluanov. Înainte de invazia din Ucraina, Moscova prevăzuse un excedent bugetar de 1%. În decembrie, oficialii au prognozat un deficit de 2%.

Această recunoaștere oficială a înrăutățirii situației finanțelor publice vine în ciuda veniturilor record obținute din livrările de petrol și gaze, efect al prețurilor ridicate la energie și al capacității Moscovei de a-și redirecționa exporturile europene către Asia.

În 2022, veniturile au crescut cu 10% (față de 2021), dar cheltuielile totale au urcat vertiginos cu 26%. Detaliile privind cheltuielile bugetare pentru 2022 nu sunt disponibile public, deoarece Ministerul de Finanțe le-a secretizat în iunie din cauza „presiunilor exercitate de SUA, UE și alte țări neprietenoase asupra Rusiei”.

Analiștii spun că mare parte din deficit poate fi atribuită costurilor cu războiul din Ucraina.

„Nu înțelegem distribuția costurilor, dar putem presupune că acestea au mers în mare parte la finanțarea militară. În septembrie, cheltuielile planificate au crescut cu 2 trilioane de ruble (28,7 miliarde de dolari) față de estimările din vară. Iar apoi, în decembrie, au crescut din nou cu aceeași cifră”, a explicat pentru Financial Times Sofya Donets, economistă la Renaissance Capital.

Moscova a acoperit deficitul prin redirecționarea unor bani din fondul suveran de investiții al Rusiei, prin împrumuturi de stat și printr-o taxă excepțională aplicată Gazprom, monopolul de stat al gazelor naturale.

„Ne-am îndeplinit toate sarcinile planificate, în ciuda situației geopolitice, a restricțiilor și a sancțiunilor”, a concluzionat Siluanov la o ședință de guvern.

„Am crescut cheltuielile, iar acești bani au fost folosiți în primul rând pentru a sprijini oamenii”, a spus el. Siluanov a menționat creșterea pensiilor și un program prelungit de credite ipotecare subvenționate, dar nu a discutat despre război.

„Am decis, de asemenea, să finanțăm o parte din cheltuielile din 2023 în 2022 pentru a susține un proces bugetar stabil”, a continuat el.

Politicile fiscale conservatoare ale Rusiei au ajutat la stabilizarea situației sale financiare. Dar sancțiunile occidentale care intră pe deplin în vigoare în acest an vor pune și mai multă presiune asupra finanțării bugetului țării, scrie Financial Times.

Barilul de petrol se tranzacționează în prezent sub 40 de dolari, semnificativ mai puțin decât cei 70 de dolari stabiliți în legea sa bugetară pentru 2023.

„Dacă în 2023, prețul mediu va fi de aproximativ 60 de dolari pe baril, iar cheltuielile rămân așa cum au fost planificate, Rusia se poate confrunta cu un deficit de aproximativ 4,5% din PIB”, a declarat Donets, economista de la Renaissance Capital.

Legea bugetului prevede ca cheltuielile pentru apărare, atât cele externe, cât și cele interne, să crească cu 3,5 trilioane de ruble (50 miliarde de dolari) pentru a reprezenta 30% din toate cheltuielile guvernamentale în 2023.

„Judecând după faptul că cheltuielile din 2022 s-au dovedit a fi mai mari decât cele planificate, acest lucru s-ar putea întâmpla și în 2023”, a spus Donets.

„Dacă veniturile se vor dovedi a fi mai mici și cheltuielile mai mari decât cele planificate, Rusia va trebui să își folosească fondul suveran mult mai activ”, a spus ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău