Singapore, singura țară din lume în care se comercializează carnea produsă în laborator

12 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Cum ar fi dacă lumea ar putea fi salvată cu nuggets-uri de pui ? Dar aceste nuggets-uri nu ar fi făcute din carne de pui, ci în laborator. În Singapore, această idee a fost pusă în practică, fiind singura țară în care carnea cultivată în laboratoare poate fi comercializată. În cele din urmă, această industrie poate deveni extrem de profitabilă.

Singapore este dependentă de importurile de alimente, 90% provenind din străinătate. În acest context, o mare parte din atenție este pusă pe tehnologiile cu celule stem care vizează producerea de alimente precum lapte, pește și carne din acestea. Celulele stem sunt prelevate de la animale printr-o biopsie și apoi sunt înghețate în azot lichid pentru a le păstra câțiva ani. Pentru a produce carne, celulele sunt multiplicate într-un bioreactor.

Tehnologia nu este încă pregătită pentru producția în masă, dar, teoretic, o singură biopsie ar fi suficientă pentru a produce sute de tone de carne. Start-up-ul american Just Eat, cu sediul în Silicon Valley, este în proces de deschidere a unui astfel de laborator în Singapore. Compania se concentrează pe producția de carne de pui, pe care intenționează să o introducă în supermarketuri în următorii ani.

La începutul lunii noiembrie, compania a ales un grup de subiecți pentru testare pe care i-a invitat la un hotel luxos din Singapore pentru a le servi acest tip de preparat și anume, nuggets-ul de pui făcut în laborator. De-a lungul istoriei omenirii, progresele în tehnologia alimentară au avut puterea de a schimba modul în care trăiesc oamenii. La prima vedere, pare o carne normală de pui, însă, culoarea sa este mai deschisă. În schimb, gustul și mirosul sunt de pui.

Serene Chng, biolog, are ca misiune să găsească celule stem de cea mai bună calitate. „Învățăm ce le place celulelor să mănânce și cât de des trebuie să fie hrănite”, spune Chng, referindu-se la soluțiile nutritive, pline de carbohidrați, aminoacizi și minerale, care înlocuiesc sângele care hrănește celulele animalelor vii.

Nevoia de alimente

Când vine vorba de aprobarea cărnii cultivate în laborator, Asia ar putea fi numărul unu în lume. Multe țări din Asia sunt mult mai deschise către astfel de tehnologii, față de țările europene, a spus Sandhya Sriram. Acest lucru se datorează faptului că, în 2021, peste un milion de oameni nu au avut acces la alimente, fermierii luptându-se cu recoltele.

Poate fi salvată lumea prin nuggets-uri de pui? Vor cumpăra vreodată oamenii alimente produse într-un mod similar cu un vaccin împotriva Covid-19? Asta este o întrebare la care cercetătorii vor răspunde după ce vor fi aduse pe piață din ce în ce mai multe astfel de produse, potrivit Der Spiegel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală