Singapore, singura țară din lume în care se comercializează carnea produsă în laborator

12 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Cum ar fi dacă lumea ar putea fi salvată cu nuggets-uri de pui ? Dar aceste nuggets-uri nu ar fi făcute din carne de pui, ci în laborator. În Singapore, această idee a fost pusă în practică, fiind singura țară în care carnea cultivată în laboratoare poate fi comercializată. În cele din urmă, această industrie poate deveni extrem de profitabilă.

Singapore este dependentă de importurile de alimente, 90% provenind din străinătate. În acest context, o mare parte din atenție este pusă pe tehnologiile cu celule stem care vizează producerea de alimente precum lapte, pește și carne din acestea. Celulele stem sunt prelevate de la animale printr-o biopsie și apoi sunt înghețate în azot lichid pentru a le păstra câțiva ani. Pentru a produce carne, celulele sunt multiplicate într-un bioreactor.

Tehnologia nu este încă pregătită pentru producția în masă, dar, teoretic, o singură biopsie ar fi suficientă pentru a produce sute de tone de carne. Start-up-ul american Just Eat, cu sediul în Silicon Valley, este în proces de deschidere a unui astfel de laborator în Singapore. Compania se concentrează pe producția de carne de pui, pe care intenționează să o introducă în supermarketuri în următorii ani.

La începutul lunii noiembrie, compania a ales un grup de subiecți pentru testare pe care i-a invitat la un hotel luxos din Singapore pentru a le servi acest tip de preparat și anume, nuggets-ul de pui făcut în laborator. De-a lungul istoriei omenirii, progresele în tehnologia alimentară au avut puterea de a schimba modul în care trăiesc oamenii. La prima vedere, pare o carne normală de pui, însă, culoarea sa este mai deschisă. În schimb, gustul și mirosul sunt de pui.

Serene Chng, biolog, are ca misiune să găsească celule stem de cea mai bună calitate. „Învățăm ce le place celulelor să mănânce și cât de des trebuie să fie hrănite”, spune Chng, referindu-se la soluțiile nutritive, pline de carbohidrați, aminoacizi și minerale, care înlocuiesc sângele care hrănește celulele animalelor vii.

Nevoia de alimente

Când vine vorba de aprobarea cărnii cultivate în laborator, Asia ar putea fi numărul unu în lume. Multe țări din Asia sunt mult mai deschise către astfel de tehnologii, față de țările europene, a spus Sandhya Sriram. Acest lucru se datorează faptului că, în 2021, peste un milion de oameni nu au avut acces la alimente, fermierii luptându-se cu recoltele.

Poate fi salvată lumea prin nuggets-uri de pui? Vor cumpăra vreodată oamenii alimente produse într-un mod similar cu un vaccin împotriva Covid-19? Asta este o întrebare la care cercetătorii vor răspunde după ce vor fi aduse pe piață din ce în ce mai multe astfel de produse, potrivit Der Spiegel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău