După 11 luni de război, a doua armată a lumii va face „schimbări majore”

17 Ian. 2023, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2023, 17:34 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia, considerată a doua forță militară din lume, a anunțat marți că va face „schimbări majore” în rândul forțele sale armate din 2023 până în 2026, promițând să își reorganizeze structura militară după luni de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina, notează Reuters. Anunțul vine în ziua în care Serghei Șoigu a pretins că a vizitat militarii implicați în războiul din Ucraina, fără să precizeze locația exactă.

Pe lângă reformele administrative, Ministerul rus al Apărării a declarat că va consolida capacitățile de luptă ale forțelor sale navale, aerospațiale și de rachete strategice.

„Numai prin consolidarea structurilor cheie ale forțelor armate este posibilă garantarea securității militare a statului și protejarea noilor entități și instalații critice ale Federației Ruse”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Și în 2023, Rusia este considerată a doua armată a lumii în topul Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori, precum aparatura militară sau numărul trupelor.

Rusia se zbate pentru o victorie pe câmpul de luptă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că schimbările sunt necesare din cauza „războiului prin procură” dus în Ucraina de către Occident, care a trimis armament greu Kievului pentru a rezista în fața forțelor rusești.

Ministerul rus al Apărării, care s-a confruntat cu critici interne dure pentru ineficiența demersului de a prelua controlul asupra unor suprafețe mari din Ucraina, a promis în decembrie că își va mări personalul militar la 1,5 milioane de oameni.

Moscova a făcut numeroase schimbări la conducerea militară în cele 11 luni de când a lansat ceea ce numește „operațiune militară specială”, în timpul căreia forțele rusești au cucerit inițial zone mari din sudul și estul Ucrainei, dar de atunci au suferit o serie de înfrângeri și retrageri dureroase.

Săptămâna trecută, Șoigu l-a numit pe generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei, să preia conducerea campaniei din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a preluat controlul asupra orașului Soledar, un orășel de extracție a sării din regiunea ucraineană Donețk, care a fost timp de câteva săptămâni în centrul unui asalt rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău