(VIDEO) Detalii despre perchezițiile efectuate la posturile vamale moldo-române: Două, trei mii și o să fie normal!

17 Ian. 2023, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Ian. 2023, 16:14 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) anunță rezultatele perchezițiilor efectuate la posturile vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-române. Într-un comunicat de presă se menționează că, în total, 14 angajați ai Poliției de Frontieră și alți 11 din cadrul Serviciului Vamal sunt vizați într-un dosar de comitere a 117 acte de corupție.

Potrivit SPIA, pe parcursul zilei, au fost efectuate 21 de percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale angajaților IGPF și SV al Republicii Moldova.

„În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații IGPF și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretinderea, acceptarea și primirea, inclusiv prin estorcare, a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat cu eludarea  controlului vamal, sau după caz cu efectuarea unui control superficiale. La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire”, se arată într-un comunicat al SPIA.

Sumele pretinse și primite de către angajații IGPF și ai SV variau între 100 și 900 euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Persoanele vizate în cauza penală, au fost prezentate în incinta Procuraturi Anticorupție pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală”, anunță MAI.

Amintim că ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI  în comun cu Procuratura Anticorupție (PA) cu suportul Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal în cadrul unei operațiuni internaționale inițiate cu Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția Generală Anticorupție (DGA) a MAI a României, au descins concomitent cu percheziții în mai multe posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-române.

Operațiunea a fost efectuată cu suportul și prin conlucrarea cu subdiviziunile de securitate internă al Serviciului Vamal și al IGPF al MAI.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău