Viziunea lui Gherasimov pentru a cuceri Ucraina în doi pași cu 700 mii de soldați carne de tun

17 Ian. 2023, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2023, 17:44 // Actual //  Lupu Eduard

Un canal de Telegram prezintă ipoteza unui atac pregătit de Rusia direct asupra celui mai mare oraș din nord-vestul Ucrainei.

Bloggul militar Volya Media, sursa informației, spune că își bazează articolul pe surse din rândul cartierului general al armatei ruse.

Analiza publicată se centrează asupra noului șef al ofensivei ruse în Ucraina, generalul Valeri Gherasimov.

În rezumat, planul lui Gherasimov ar fi să atace Lvov, unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina și hubul din vestul țării prin care trece tot echipamentul militar primit din Occident:

Rusia a pregătit 700.000 de soldați, unii deja în Belarusul de Vest, și 200.000 în rezerve.

2) Atacul poate începe în următoarele săptămâni.

3) Dacă Rusia va cuceri Lvovul, atunci ar tăia ajutorul militar al Occidentului prin Polonia, o lovitură catastrofală pentru Kiev.

4) Gerasimov a fost creierul din spatele ofensivei originale, din 24 februarie, inclusiv creatorul planului specific de a cuceri rapid Hostomel și Kiev.

5) Comandamentul rus adună de luni de zile obuze de artilerie pentru această ofensivă la scară largă. „Deficitul” de proiectile observat până acum a fost artificial.

6) Va fi folosită o strategie tipic rusă – nivelați orașele înainte cu bombardamente în masă, apoi mergeți mai departe.

Bloggerul militar descrie apoi pe larg influența lui Gherasimov la Kremlin.

„El a fost autorul tuturor planurilor de acaparare a Ucrainei, pe care forțele armate ale Rusiei încearcă să le implementeze încă de la începutul războiului. Capturarea aerodromului din Gostomel, parașutarea a mii de soldați acolo și o operațiune rapidă de capturare a centrului Kievului în februarie – ideea lui. De asemenea, este autorul altor planuri, până acum nerealizate, de încercuire a grupării estice a Forțelor Armate ale Ucrainei, de a debarca trupe la Odesa și în apropierea estuarului Nistrului, pentru a ataca Luțk și Lvov.

Când marșul victorios din februarie s-a transformat într-o serie de înfrângeri, Gherasimov, conform ofițerilor Marelui Stat Major, a fost furios. A dat vina pe executanți, până la comandanții unităților, și i-a înjurat pe oamenii responsabili de aprovizionarea, care au jefuit întreaga armată. Pe PMC (n.r. – companie militară privată – Wagner, în speță) care au eșuat în sarcina de a prelua controlul asupra intrărilor în Kiev și a intersecțiilor cheie pe drumul spre centrul orașului.

După înfrângerile din februarie și abandonarea planurilor sale pentru noi ofensive pe scară largă în sudul Ucrainei, Gherasimov s-a îndepărtat de la comanda grupului pentru Ucraina timp de câteva luni și nu a intrat în treburile generalilor de pe teren. Vara trecută, a fost preocupat de elaborarea planurilor pentru noi ofensive, pentru care a fost necesară mobilizarea. Unul dintre aceste planuri, principalul, este atacul pe axa Luțk-Lvov. În viziunea lui Gerasimov este capabil să pună capăt războiului și ar face Ucraina să capituleze.

Numirea lui Surovikin la comanda războiului, potrivit surselor noastre din Statul Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, nu a fost o „victorie pentru Prigojin”, ci decizia lui Gherasimov însuși, care, în primăvară s-a oferit să predea Hersonul. Surovikin a fost cel care a transpus în fapte ideea șefului.

Planurile lui Gherasimov pentru ofensiva Luțk-Lvov au fost prezentate lui Putin ca o rețetă pentru victoria în război. Gherasimov, potrivit unor surse din Statul Major General și din Consiliul de Securitate, i-a spus lui Putin de mai multe ori că ar dori să conducă personal operațiunile pentru ca eșecul din februarie să nu se repete.

La sfârșitul lunii decembrie, Putin a dat o astfel de permisiune, considerându-l pe Gherasimov responsabil pentru viitoarea victorie sau înfrângere. La 10 ianuarie, la propunerea lui Gherasimov, generalul Lapin a fost numit șef al cartierului general principal al forțelor terestre ale Federației Ruse.

Lapin este subordonatul ideal pentru Gherasimov. Îndeplinește ordinele comandantului la virgulă, nu dă dovadă de inițiativă inutilă (necesară, totuși, dar nu în exces), nu pune întrebări inutile și este întotdeauna gata să-i „atingă” pentru protecția șefului pe cei care nu sunt de acord sau nu vor să se supună. Un candidat ideal pentru șeful de stat major al forțelor terestre, care va purta povara principală în viitoarele operațiuni ofensive. La 11 ianuarie, șeful Statului Major General a devenit comandantul grupului, iar „omul lui Prigojin”, Serghei Surovikin, a devenit adjunctul său.

Primul lucru pe care l-a făcut Gherasimov, chiar înainte de numirea sa, a fost să transfere unități ale armatei de la Bahmut la Soledar și, cu ajutorul acestora, a spart apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei în această zonă. Folosind o parte din stocul de obuze acumulat de Surovikin (am scris că „foamea de obuze” din Forțele Armate ale Rusiei este artificială. Ce se întâmplă de fapt este că se acumulează muniție pentru operațiuni ofensive de anvergură).

În al doilea rând, Gherasimov a forțat PMC (n.r. – grupul Wagner) să interacționeze cu armata. Mercenarii au purtat bătălii urbane în Soledar după ce au spart apărările din afara orașului.

Imediat după numire, potrivit mai multor surse din Statul Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Gherasimov a verificat nivelul de pregătire al grupării ruse situate în vestul Belarusului (direcția Luțk), apoi s-a apucat de verificarea unităților staționate în regiunea Belgorod (direcția Harkov).

Valeri Gherasimov, conform colegilor și subalternilor săi, gândește în numere mari și planuri gigantice. Evenimentele din toamnă și începutul iernii stau dovadă că a primit tot ce era necesar pentru implementarea acestor planuri. Numărul grupului de soldați mobilizați a crescut la peste 700.000 de oameni. Alți 200.000 de soldați așteaptă în rezervă, relaxându-se prin saune sau saloane de masaj în spatele frontului, în regiuni îndepărtate ale Rusiei.

Gherasimov va avea nevoie maxim două săptămâni pentru a rezolva problemele găsite. După aceea, va începe să-și pună în aplicare ideile.

Mă bucur că Forțele Armate ale Ucrainei știu la ce să se aștepte de la Gherasimov (nu atacuri asupra Kievului și Cernihivului anunțate activ de canalele Z). Nu sunt fericit că planurile unui bărbat cu ochii sticloși vor duce în mormânt zeci de mii de oameni din ambele tabere.

„Întotdeauna a vrut să lupte ca în Marele Război Patriotic. Ca diviziile să mărșăluiască pe câmp, artileria să niveleze orașele, ca el să aibă sute de ofițeri care să se uite în gura lui”, spune un ofițer al Statului Major al Forțelor Armare Ruse, care a servit alături de Gherasimov de la începutul carierei militare a acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău