Viziunea lui Gherasimov pentru a cuceri Ucraina în doi pași cu 700 mii de soldați carne de tun

17 Ian. 2023, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2023, 17:44 // Actual //  bani.md

Un canal de Telegram prezintă ipoteza unui atac pregătit de Rusia direct asupra celui mai mare oraș din nord-vestul Ucrainei.

Bloggul militar Volya Media, sursa informației, spune că își bazează articolul pe surse din rândul cartierului general al armatei ruse.

Analiza publicată se centrează asupra noului șef al ofensivei ruse în Ucraina, generalul Valeri Gherasimov.

În rezumat, planul lui Gherasimov ar fi să atace Lvov, unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina și hubul din vestul țării prin care trece tot echipamentul militar primit din Occident:

Rusia a pregătit 700.000 de soldați, unii deja în Belarusul de Vest, și 200.000 în rezerve.

2) Atacul poate începe în următoarele săptămâni.

3) Dacă Rusia va cuceri Lvovul, atunci ar tăia ajutorul militar al Occidentului prin Polonia, o lovitură catastrofală pentru Kiev.

4) Gerasimov a fost creierul din spatele ofensivei originale, din 24 februarie, inclusiv creatorul planului specific de a cuceri rapid Hostomel și Kiev.

5) Comandamentul rus adună de luni de zile obuze de artilerie pentru această ofensivă la scară largă. „Deficitul” de proiectile observat până acum a fost artificial.

6) Va fi folosită o strategie tipic rusă – nivelați orașele înainte cu bombardamente în masă, apoi mergeți mai departe.

Bloggerul militar descrie apoi pe larg influența lui Gherasimov la Kremlin.

„El a fost autorul tuturor planurilor de acaparare a Ucrainei, pe care forțele armate ale Rusiei încearcă să le implementeze încă de la începutul războiului. Capturarea aerodromului din Gostomel, parașutarea a mii de soldați acolo și o operațiune rapidă de capturare a centrului Kievului în februarie – ideea lui. De asemenea, este autorul altor planuri, până acum nerealizate, de încercuire a grupării estice a Forțelor Armate ale Ucrainei, de a debarca trupe la Odesa și în apropierea estuarului Nistrului, pentru a ataca Luțk și Lvov.

Când marșul victorios din februarie s-a transformat într-o serie de înfrângeri, Gherasimov, conform ofițerilor Marelui Stat Major, a fost furios. A dat vina pe executanți, până la comandanții unităților, și i-a înjurat pe oamenii responsabili de aprovizionarea, care au jefuit întreaga armată. Pe PMC (n.r. – companie militară privată – Wagner, în speță) care au eșuat în sarcina de a prelua controlul asupra intrărilor în Kiev și a intersecțiilor cheie pe drumul spre centrul orașului.

După înfrângerile din februarie și abandonarea planurilor sale pentru noi ofensive pe scară largă în sudul Ucrainei, Gherasimov s-a îndepărtat de la comanda grupului pentru Ucraina timp de câteva luni și nu a intrat în treburile generalilor de pe teren. Vara trecută, a fost preocupat de elaborarea planurilor pentru noi ofensive, pentru care a fost necesară mobilizarea. Unul dintre aceste planuri, principalul, este atacul pe axa Luțk-Lvov. În viziunea lui Gerasimov este capabil să pună capăt războiului și ar face Ucraina să capituleze.

Numirea lui Surovikin la comanda războiului, potrivit surselor noastre din Statul Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, nu a fost o „victorie pentru Prigojin”, ci decizia lui Gherasimov însuși, care, în primăvară s-a oferit să predea Hersonul. Surovikin a fost cel care a transpus în fapte ideea șefului.

Planurile lui Gherasimov pentru ofensiva Luțk-Lvov au fost prezentate lui Putin ca o rețetă pentru victoria în război. Gherasimov, potrivit unor surse din Statul Major General și din Consiliul de Securitate, i-a spus lui Putin de mai multe ori că ar dori să conducă personal operațiunile pentru ca eșecul din februarie să nu se repete.

La sfârșitul lunii decembrie, Putin a dat o astfel de permisiune, considerându-l pe Gherasimov responsabil pentru viitoarea victorie sau înfrângere. La 10 ianuarie, la propunerea lui Gherasimov, generalul Lapin a fost numit șef al cartierului general principal al forțelor terestre ale Federației Ruse.

Lapin este subordonatul ideal pentru Gherasimov. Îndeplinește ordinele comandantului la virgulă, nu dă dovadă de inițiativă inutilă (necesară, totuși, dar nu în exces), nu pune întrebări inutile și este întotdeauna gata să-i „atingă” pentru protecția șefului pe cei care nu sunt de acord sau nu vor să se supună. Un candidat ideal pentru șeful de stat major al forțelor terestre, care va purta povara principală în viitoarele operațiuni ofensive. La 11 ianuarie, șeful Statului Major General a devenit comandantul grupului, iar „omul lui Prigojin”, Serghei Surovikin, a devenit adjunctul său.

Primul lucru pe care l-a făcut Gherasimov, chiar înainte de numirea sa, a fost să transfere unități ale armatei de la Bahmut la Soledar și, cu ajutorul acestora, a spart apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei în această zonă. Folosind o parte din stocul de obuze acumulat de Surovikin (am scris că „foamea de obuze” din Forțele Armate ale Rusiei este artificială. Ce se întâmplă de fapt este că se acumulează muniție pentru operațiuni ofensive de anvergură).

În al doilea rând, Gherasimov a forțat PMC (n.r. – grupul Wagner) să interacționeze cu armata. Mercenarii au purtat bătălii urbane în Soledar după ce au spart apărările din afara orașului.

Imediat după numire, potrivit mai multor surse din Statul Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Gherasimov a verificat nivelul de pregătire al grupării ruse situate în vestul Belarusului (direcția Luțk), apoi s-a apucat de verificarea unităților staționate în regiunea Belgorod (direcția Harkov).

Valeri Gherasimov, conform colegilor și subalternilor săi, gândește în numere mari și planuri gigantice. Evenimentele din toamnă și începutul iernii stau dovadă că a primit tot ce era necesar pentru implementarea acestor planuri. Numărul grupului de soldați mobilizați a crescut la peste 700.000 de oameni. Alți 200.000 de soldați așteaptă în rezervă, relaxându-se prin saune sau saloane de masaj în spatele frontului, în regiuni îndepărtate ale Rusiei.

Gherasimov va avea nevoie maxim două săptămâni pentru a rezolva problemele găsite. După aceea, va începe să-și pună în aplicare ideile.

Mă bucur că Forțele Armate ale Ucrainei știu la ce să se aștepte de la Gherasimov (nu atacuri asupra Kievului și Cernihivului anunțate activ de canalele Z). Nu sunt fericit că planurile unui bărbat cu ochii sticloși vor duce în mormânt zeci de mii de oameni din ambele tabere.

„Întotdeauna a vrut să lupte ca în Marele Război Patriotic. Ca diviziile să mărșăluiască pe câmp, artileria să niveleze orașele, ca el să aibă sute de ofițeri care să se uite în gura lui”, spune un ofițer al Statului Major al Forțelor Armare Ruse, care a servit alături de Gherasimov de la începutul carierei militare a acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală