„Pedofilul Jenicika”: Prigojin, de la proxenetism și afaceri cu hot dog, până la afaceri de miliarde cu armata rusă

19 Ian. 2023, 04:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Ian. 2023, 04:35 // Actual //  bani.md

Evgheni Prigojin a fost prieten apropiat al lui Vladimir Putin încă de când acesta din urmă era asistent al primarului din Sankt Petersburg. El se află azi printre cei care conduc Federația Rusă și datorită legăturilor strânse cu lumea interlopă, scrie site-ul Molfar OSINT, care face profilul detaliat al omului ce conduce Grupului Wagner.

Prigojin s-a născut în 1961 la Sankt Petersburg sau Murmansk – analiștii nu au reușit să afle locul exact (în „Wikipedia” ediția rusă și ucraineană locul de naștere al omului de afaceri este indicat ca Leningrad – Sankt Petersburg actual).

La doi ani de la absolvirea școlii, în 1979, el a fost condamnat pentru furt, însă a fost eliberat condiționat. Doi ani mai târziu, în 1981, Prigojin a fost condamnat la 13 ani de închisoare într-un penitenciar de înaltă securitate pentru o serie de acuzații, inclusiv tâlhărie și implicarea minorilor în prostituție. Împreună cu un complice, a bătut și a jefuit o femeie pe stradă, căreia i-a furat cerceii de aur și pantofii. Înainte de asta, viitorul om de afaceri reușise deja să jefuiască mai multe apartamente.

Jurnalistul rus Dmitr Zapolski scrie în cartea sa „Putinburg” că în închisoare Prigojin a fost supranumit „pedofilul Jenicika”, deoarece înainte de închisoare s-a angajat în proxenetism cu minori.

Zapolski susține că mult mai târziu, când Prigojin devenise deja proprietar al unor restaurante, a ordonat unui gardian să violeze o chelneriță într-una dintre unitățile sale și a urmărit personal violul. După aceea, fetei i s-au dat o mie de dolari ca să tacă.

În ciuda faptului că Prigojin trebuia să-și ispășească pedeapsa până în 1994, a fost grațiat în 1988, iar în 1990, fostul infractor a deschis imediat mai multe puncte de vânzare hot dog în Sankt Petersburg. Acest lucru i-a permis să câștige primul capital, și a luat decizia de a construi o afacere în domeniul alimentației publice.

Prigojin și Putin

Prigojin l-a cunoscut pe Vladimir Putin în 1991 datirită jocurilor de noroc. La acea vreme, după cum scriu analiștii, amândoi erau doar „adjuncți ai unor oameni de afaceri cu adevărat mari”. Viitorul președinte era adjunctul primarului de atunci al Sankt-Petersburgului, Anatoli Sobceak, și responsabil cu cazinourile și hotelurile din oraș. În acel moment, Prigojin devenise deja partenerul marilor oameni de afaceri care dețineau direct unități de jocuri de noroc. Astfel, Putin și Prigojin au început să coopereze pe probleme de afaceri.

În 1996, fostul criminal și-a deschis primul restaurant gourmet în Sankt Petersburg. Prigojin a fost sponsorizat de un celebru hoț din Moscova poreclit „Bunicul Hassan”.
Din 2012, când Putin a devenit președintele Rusiei pentru a treia oară, Prigojin – la acea vreme deja un mare om de afaceri nu numai în domeniul alimentației publice, ci și al construcțiilor – a câștigat licitații de stat. Compania sa „Concord” a început să aprovizioneze armata rusă cu alimente.

Din 2014 până în 2015, „Concord” a primit licitații de stat în valoare de 10,3 miliarde de ruble (peste 231 de milioane de dolari) pentru curățarea cazărmilor. În total, în 2015, companiile lui Prigojin au câștigat licitații de la Ministerul Apărării pentru servicii de catering, curățenie și construcții pentru o sumă totală de 68,6 miliarde de ruble (peste 1,5 miliarde de dolari).

Analiștii subliniază că este imposibil să se calculeze numărul exact de active care aparțin astăzi lui Prigojin și rudelor sale. Totuși, conform informațiilor disponibile astăzi, se poate afirma că familia omului de afaceri deține 15 mașini cu o valoare totală de peste 300.000 de dolari, o casă la țară pe malul Mării Negre, o casă privată, un complex rezidențial de elită format din 45 de vile, iahturi și avioane.

„El este unul dintre stâlpii regimului lui Vladimir Putin”, rezumă Molfar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ