„Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” – campanie lansată de Primăria Chișinău și UNICEF

20 Ian. 2023, 14:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2023, 14:30 // Actual //  MD Bani

Peste 100 copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din municipiul Chișinău, inclusiv copii și adolescenți refugiați din Ucraina.

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) își propune, în acest an, să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru a asigura acestor copii sprijin, grijă și un mediu familial prietenos. O campanie în acest sens – Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” – a fost lansată de către Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului din Chișinău și UNICEF Moldova.

„Una dintre prioritățile UNICEF este de a consolida răspunsul de protecție a copiilor în situații de risc și de a preveni aceste situații la nivel local, dar și național. Suntem astăzi aici, pentru a lansa campania – Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist – și vreau să încurajez familiile să se implice în această misiune pentru a deveni asistenți parentali profesioniști, pentru a oferi un sprijin esențial copiilor care au nevoie de îngrijire, dar și minorilor refugiați din Ucraina”, a menționat Ilija Talev, reprezentantul adjunct de țară al UNICEF Moldova.

Asistenții parentali profesioniști pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite, care au experiență în educarea copiilor. Aceștia ar putea îngriji unul sau mai mulți minori, iar echipa serviciului Asistență Parentală Profesionistă le va oferi suport, instruire și consiliere gratuită.

„Asistent parental profesionist poate deveni orice persoană care este gata de a ajuta un copil să iasă din situații de risc. Beneficiari ai Serviciului pot fi copiii care sunt lipsiți de ocrotirea părintească, minorii cu nevoi speciale sau copii refugiați”, a explicat Sergiu Oceretnîi, șeful direcției generală pentru protecția drepturilor copilului din Chișinău.

În prezent, în cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă din mun. Chișinău sunt angajați 29 de asistenți parentali profesioniști care educă 27 de copii. Anual, sute de copii au nevoie să beneficieze de acest Serviciu.

„În 2023, noi ne propunem să creștem numărul până la 50 de asistenți parentali profesioniști. Cu suportul UNICEF, vom dota cu toate cele necesare fiecare copil”, a precizat Angela Cutasevici, viceprimară a municipiul Chișinău.

Pentru realizarea proiectului, UNICEF va acoperi costurile în mărime de circa 3 milioane de lei pentru primele opt luni ale anului 2023.

Din septembrie 2023, proiectul va fi finanțat din bugetul municipal.

„Scopul nostru e să ajungem la zero copii abandonați și lăsați fără îngrijire părintească. Situațiile de risc trebuie să fie diminuate, iar copiii să se poată bucura de atenție și implicare. Un obiectiv separat ține de incluziune și acordare a serviciilor copiilor refugiați din Ucraina”, a precizat Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Asistenții parentali profesioniști vor beneficia de un supliment la salariu în mărime de 50%, iar copiii vor beneficia de o indemnizație unică, o indemnizație lunară și un supliment financiar lunar. La plasament, copilului îi vor fi asigurate bunuri de strictă necesitate.

Asistența parentală profesionistă este un serviciu specializat, care oferă copiilor îngrijire în familia unui asistent parental profesionist și presupune plasamentul acestora, pentru o perioadă determinată de timp, într-o familie alternativă, în timp ce părinții biologici se confruntă cu anumite probleme.

 

 

Despre Memorandum:

Memorandumul de Înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova vizează acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.

UNICEF Moldova și Municipiul Chișinău au semnat un Memorandum de înțelegere privind protecția și realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din Chișinău.

Conform actului semnat, UNICEF și Municipiul Chișinău vor coopera în scopul implementării serviciilor sociale menite să consolideze sistemul de protecție copilului (inclusiv a copiilor refugiați).

Totodată, în cadrul Memorandumului, vor fi dezvoltate sau consolidate mai multe servicii de protecție a copiilor precum dezvoltarea serviciului asistență parentală profesionistă, dezvoltarea Serviciului Casă de copii de tip familial, dezvoltarea locuinței sociale asistate, dezvoltarea serviciului social Grădiniță – creșă pentru copii de la 4 luni la 3 ani, dezvoltarea serviciului Centrul maternal,

dezvoltarea serviciului de asistență socială comunitară, dezvoltarea serviciului social Centrul de zi pentru copii și familii aflați în situații de risc, dezvoltarea complexului de servicii sociale pentru copiii în situații de stradă.

Memorandumul de înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova a fost semnat în luna iunie a anului 2022. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 50 de milioane de lei, dintre care suportul UNICEF este de aproximativ 22 de milioane de lei, iar contribuția Primăriei Municipiului Chișinău ajunge la aproximativ 28 de milioane de lei.

Despre DGPDC:

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului este subordonată Primăriei Municipiului Chișinău și are drept misiune monitorizarea respectării drepturilor copilului în municipiul Chișinău și protecția copiilor aflați în situație de risc, a copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, abuzurilor, exploatării în toate mediile, precum și asistența familiilor cu copii pentru prevenirea intrării lor în dificultate, dar și pentru depășirea situațiilor de risc cu care se confruntă acestea.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău