Straniile state care deși au guverne, monede proprii și bănci centrale, nu există

12 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Ați auzit de Regatul Redondei? Dar de Marele Ducat al lui Avram (unde moneda locală – avramul – e la paritate 1:1 cu euro). O poveste reală în care Georgio Rosa, un inginer bolognez, își clădește propria insulă în largul coastei italiene. Apoi o ridică la rang de națiune și în final republica lui a fost spulberată de Guvern. În lume există zeci de astfel de micro-națiuni, scrie hotnews.ro.

Westarctica – Mare Ducat bine pus la punct organizatoric

Westarctica este o micronațiune nerecunoscută din Antarctica, fondată în 2001 de Travis McHenry, care se numește acum Marele Duce Travis. Micronațiunea ocupă un teren din Antarctica de Vest care nu a fost revendicat de niciun alt stat național.

Are premier, ministru de Externe, de Cultură, al Comunicațiilor….tot tacâmul. Nu mai vorbesc de pagina de Internet, foarte bine făcută.

Marele Ducat al lui Avram. De 33 de ani

A fost înființat la începutul anilor 1980 de tasmanianul John Charlton Rudge, autointitulat „Marele Duce de Avram”. El conduce și Royal Bank of Avram, care avea sedii în spațiile comerciale deținute de Rudge în George Town.

„Banca” emite propriile bancnote și monede, iar vizitatorii sunt obligați să schimbe monedele lor naționale cu „avrami”.

Pentru că nu deținea vreo licență bancară Avram Bank a atras atenția guvernului australian, care a confiscat toți banii lui Rudge și a inițiat proceduri împotriva lui în justiție. După un proces care a costat guvernul federal în jur de 22 milioane USD, instanțele au decis că Rudge nu se angajase în nicio activitate ilegală și au ordonat returnarea tuturor bunurilor confiscate.

Lui Rudge i s-a permis să-și reia practicile bancare. El a emis mai multe seturi de monede și bancnote în numele Băncii Regale din Avram încă din anii 1980.

Liberland. Republica liberă a Liberlandului

În Croația avem Liberland. A fost proclamată la 13 aprilie 2015 de politicianul și activistul libertarian de dreapta ceh Vít Jedlička.

Site-ul oficial al Liberland afirmă că națiunea a fost creată în urma disputei graniței Croația-Serbia. Potrivit lui Jedlička, această dispută a făcut ca un teren la vest de Dunăre să nu fie revendicat de nicio parte.

Parcela de teren în cauză are o suprafață de 7 km2 (2,7 mile pătrate), aproximativ aceeași dimensiune ca și Gibraltar.

Jedlička a afirmat că nicio națiune nu a revendicat teritoriul și, prin urmare, el l-ar putea revendica folosind doctrina terra nullius. Granița, a susținut el, a fost definită în conformitate cu pretențiile de frontieră croate și sârbe și nu a interferat cu suveranitatea niciunui alt stat. Jedlička a trimis în aprilie 2015 o notă diplomatică oficială atât Croației, cât și Serbiei, și mai târziu tuturor celorlalte state, cu o cerere oficială de recunoaștere internațională.

La 18 decembrie 2015, Jedlička a prezentat primul guvern provizoriu al Liberlandului și miniștrii săi de finanțe, afaceri externe, interne și justiție, precum și doi vicepreședinți.

Regatul Valah. Dar nu valahii la care ne-am fi așteptat…

Nu, nu e în România, ci în Cehia. A fost fondat în 1997 de fotograful Tomáš Harabiš. De la înființare, se presupune că 80.000 de cetățeni cehi au dobândit „pașapoarte valahe”.

 

După proclamarea oficială a regatului actorul Bolek Polívka a fost înscăunat ca Rege Boleslav I cel Grațios, încoronarea sa având loc la o ceremonie fastuoasă în 2000. „Guvernul” condus de Tomáš Harabiš a înființat instituții de stat și a eliberat pașapoarte. A fost lansată o nouă monedă, Jurovalsar, care a fost legată de euro la o rată de 1:1, ceea ce l-ar fi făcut invidios și pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Încercările de a stabili legături oficiale cu alte țări s-au dovedit dezamăgitoare, iar Regatul nu se bucură de o recunoaștere diplomatică formală.

În 2001, „guvernul” l-a detronat pe regele Boleslav printr-o lovitură de stat, acuzându-l pe monarhul căzut că se comporta neconstituțional, cerând 1.000.000 de coroane cehe pentru serviciile sale.

Guvernului lui Tomáš Harabiš l-a pus în 2001 pe tron pe Vladimír Zháněl ca fiind regele Vladimír al II-lea.

Principatul Aigues-Mortes, o parodie la adresa Monaco-lui

Principatul Aigues-Mortes (în franceză: Principauté d’Aigues-Mortes) este o micronațiune din zona orașului Aigues-Mortes (Franța). Nu este recunoscut de nicio țară sau guvern.

Principatul Aigues-Mortes a fost fondat în 2010 ca o parodie la Principatului Monaco. Are monedă proprie- flamantul.

Regatul Redondei. Totul a pornit de la guano…

Insula se află situată între insulele Nevis și Montserrat, în Indiile de Vest. Legal, aparține de Antigua și Barbados. Insula are puțin peste 1,6 km lungime și 0,54 km. Este foarte dificil de locuit, întrucât nu există nicio altă sursă de apă dulce decât ploaia, iar cea mai mare parte a insulei este extrem de abruptă și stâncoasă.

În ciuda acestor dificultăți, din 1865 până în 1912 Redonda a fost centrul unui comerț profitabil cu guano și multe mii de tone de fosfați au fost expediate din Redonda în Marea Britanie. Ruinele asociate minelor pot fi încă văzute pe insulă.

În prezent, Regatul e condusă de Mihai cel Cărunt, deși mai multe persoane pretind că ar fi adevărații conducători ai Redondei.

Lista altor micro-națiuni extsitente:

Grand Duchy of Flandrensis, Grand Duchy of Westarctica , Kingdom of Redonda , Empire of Atlantium ,Grand Duchy of Avram ,Principality of Snake Hill ,Principality of Wy, Sovereign Yidindji Government , Murrawarri Republic , Free Republic of Liberland , Principality of Islandia , Hajdučka Republika Mijata Tomića , Aerican Empire , Le Royaume de L’Anse-Saint-Jean ,Republic of Rathnelly, Kingdom of Araucanía and Patagonia , Glacier Republic , Kingdom of Wallachia , Freetown Christiania , Kingdom of Elleore , Principality of Aigues-Mortes , Principality of Laàs , Holy Empire of Reunion , Republic of Saugeais, Akhzivland , Principality of Filettino , Principality of Seborga, Republic of Užupis, Republic of Whangamōmona, Republic of Vevčani, Neue Slowenische Kunst, Naminara Republic , Elgaland-Vargaland , Republic of Jamtland , Ladonia , Austenasia ,Sovereign State of Forvik ,Lamb Island ,Free Borough of Llanrwst ,Kingdom of Lovely ,Principality of Sealand ,Dominion of British West Florida , Conch Republic , Maritime Republic of Eastport ,Kingdom of EnenKio ,Republic of Molossia ,Kingdom of North Dumpling , Washitaw Nation , Zaqistan , Parva Domus , New Utopia , Asgardia , Nation of Celestial Space , Global Country of World Peace

Dominion of Melchizedek, Nova Roma , Nutopia , Romanov Empire , Wirtland , Sovereign State of Aeterna Lucina , Province of Bumbunga ….și multealtele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău