Adevărul despre banii moldovenilor! Anunțul vine chiar de la guvernatorul BNM, Octavian Armașu

14 Feb. 2023, 15:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
14 Feb. 2023, 15:49 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Leul moldovenesc se apreciază continuu în ultima perioada față de principalele valute de referință. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a declarat, într-o conferință de presă, că motivele aprecierii sunt fundamentale.

Șeful băncii centrale spune că pe piață există un exces de valută, iar BNM intervine în fiecare zi prin cumpărări pentru a admite volatilitatea cursului.

„Piața valutară a Republicii Moldova este mică, respectiv sumele mai mari de valută nu pot fi, cu ușurință, absorbite și ca să nu fie volatilitate excesivă suntem nevoiți să intervenim și să cumpărăm valuta pentru a completa rezervele. De aceea rezervele valutare au ajuns la un nivel record”, a explicat Armașu.

Guvernatorul a spus că aprecierea leului se datorează câtorva factori.

„Unele plăți pentru energie au fost finanțate de către partenerii externei, respectiv ele au fost amânate și nu se efectuează în perioada de încălzire dar se vor face vara. Or, a-a redus crearea pentru valută. Deoarece avem recesiune, cererea de valută din partea importatorilor s-a redus. Iar toate acestea combinate pun presiune pe leu. Or, noi cu politica monetară vrem să stimulăm cererea internă care urmează să echilibreze și apetitul pentru valută urmare a revigorării importurilor”, a punctat Armașu.

Pentru astăzi, 14 februarie, BNM a stabilit un curs de 18,76 lei pentru un dolar american cu un ban mai puțin față de cotația de ieri și de 20,03 de lei pentru un euro, cu 6 bani mai puțin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:36
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:36 // Slider //  Ursu Victor

La data de 8 aprilie 2025, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o decizie de modificare privind certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor SRL „Vestmoldtransgaz”. Prin această decizie, autoritatea de reglementare adaptează termenul de implementare a cerințelor europene la condițiile reale ale pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Modificarea survine în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană, în baza strategiei comune semnate la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică. Această strategie prevede, între altele, eliminarea completă a dependenței de gazele naturale din Federația Rusă și accelerarea integrării în piața energetică europeană.

ANRE, în calitate de garant al echilibrului între cadrul legal și interesul public, a efectuat o analiză detaliată a riscurilor de securitate energetică, în special privind aprovizionarea consumatorilor din regiunea transnistreană. Decizia a fost luată în urma unor consultări extinse cu Ministerul Energiei, Secretariatul Comunității Energetice și alți actori din sectorul energetic.

O decizie-cheie a ANRE prevede că, în cazul în care SA „Moldovagaz” nu finalizează procesul de separare funcțională și juridică a activităților sale, conform prevederilor Legii gazelor naturale, până la data de 31 iulie 2025, autoritatea va retrage licența de furnizare de gaze și va desemna un alt furnizor licențiat, care să asigure aprovizionarea la prețuri reglementate.

În acest sens, ANRE va lansa, începând cu trimestrul II al anului curent, proceduri competitive de selectare a furnizorilor alternativi.

Contextul deciziei ANRE:

  • Prin Hotărârea nr. 513 din 23 august 2024, ANRE a certificat provizoriu operatorul SRL „Vestmoldtransgaz”, cu condiția separării activităților de transport ale SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz”.
  • Între timp, compania rusă Gazprom a stopat unilateral livrările de gaze către Republica Moldova.
  • Ministerul Energiei a fost nevoit să reanalizeze condițiile de securitate pentru alimentarea regiunii transnistrene, fapt care a influențat și actuala decizie de ajustare a termenelor pentru Vestmoldtransgaz.