„Păpușa de fier” a lui Putin a explodat. I-a scos din minți pe americani

26 Feb. 2023, 07:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Feb. 2023, 07:34 // Actual //  bani.md

Statele Unite vor continua să ia măsuri împotriva Rusiei până când aceasta va pune capăt războiului său brutal împotriva Ucrainei. Din acest motiv a fost anunțat un nou pachet de sancțiuni dure, chiar și în cazul unor propagandiști ai liderului de la Kremlin.

Departamentul de Stat a emis ordinul 14024 prin care sunt anunțate noi sancțiuni împotriva Rusiei, împotriva unor cetățeni ruși care sunt exponenții regimului președintelui Vladimir Putin, dar și ale unor afaceri sau chiar bănci.

Pe lista Departamentului de Stat se află directori de instituții, funcționari, înalți funcționari executivi sau membri ai consiliului de administrație ai guvernului Federației Ruse.

De asemenea, aproape toți guvernatorii din Federația Rusă, care au printre atribuțiile lor recrutarea cetățenilor pentru a lupta în Ucraina, se regăsesc pe lista celor de la Departamentul de Stat.

SUA a mai anunțat că o serie de miniștri ai Federației Ruse, între care cel al Culturii, Energiei, Sportului, pentru Orientul Îndepărat sau cel pentru digitalizare, au primit interdicție de călătorie, bunurile acestora urmând a fi identificate și sechestrate.

Propagandista lui Putin apare pe listă

Autoritățile americane au mai anunțat că ordinul 14024 se referă și la Olga Vladimirovna Skabeyeva, care realizează o emisiune de dezbateri, de la postul Russia 1, în cadrul căruia se difuzează preponderent propagandă pro-rusă pentru războiul împotriva Ucrainei.

Jurnalista este unul dintre oamenii loiali lui Vladimir Putin, a cărui ideologie o împărtășește.

”Olga Vladimirovna Skabeyeva („Skabeyeva”) este desemnată în conformitate cu secțiunea 1 litera (a) punctul (v) pentru că este soția lui Yevgeny Popov, o persoană ale cărei bunuri și drepturi de proprietate sunt blocate în conformitate cu OUG 14024. Skabeyeva și soțul ei, Yevgeny Popov, membru al Dumei, sunt gazdele unui talk-show rusesc în cadrul căruia difuzează preponderent propagandă pro-rusă pentru războiul împotriva Ucrainei”, se arată în ordin.

Ce prevede ordinul

Ca urmare a noului pachet de sancțiuni, toate bunurile personale, mobile sau imobile, aflate pe teritoriul SUA, sau sub controlul unor cetățeni americani, vor fi sechestrate și raportate la Departamentul de Finanțe.

”În plus, toate entitățile care sunt deținute, direct sau indirect, în proporție de 50 % sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate sunt, de asemenea, blocate. Toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA sau în interiorul (sau în tranzit) Statelor Unite care implică orice proprietate sau interese în proprietatea persoanelor desemnate sau blocate sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate de o licență generală sau specifică emisă de OFAC, sau sunt scutite. Aceste interdicții includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, către sau în beneficiul oricărei persoane blocate și primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană”, se mai arată în ordinul publicat de Departamentul de Stat al SUA.

„Păpușa de fier” a lui Putin reacționează

Olga Vladimirovna Skabeyeva, supranumită „Păpușa de fier” a lui Putin, a reacționat imediat:  „O onoare să devin primul jurnalist rus interzis din America. Au deschis o altă cutie a Pandorei. Sancțiunile împotriva unui reprezentant al mass-media reprezintă o încălcare directă a primului amendament al constituției SUA: unde este vorba despre libertatea de exprimare, de religie și așa mai departe. În general, de dragul luptei cu Rusia, Washingtonul calcă în picioare moștenirea părinților săi fondatori. Le dorim mult noroc în înjosirea lor de sine. Eu servesc Rusia și sunt bucuroasă că fac asta!”, a scris propagandista Kremlinului pe canalul ei de Telegram.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli trebuie extins și revizuit, iar Republica Moldova are nevoie de un mecanism de subvenționare a accizei la motorină, o actualizare urgentă a Legii Apelor și o intervenție fermă către Uniunea Europeană pentru liberalizarea permanentă a exporturilor de fructe. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile-cheie lansate de economistul Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Afirmațiile economistului vin în contextul în care mediul de afaceri și-a expus prioritățile pentru politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2026 în cadrul unei ședințe recente a Agendei Naționale de Business.

TVA rambursabil pentru agricultori: măsura trebuie menținută și extinsă
Veaceslav Ioniță a reamintit că între 2009 și 2014 agricultorii moldoveni au beneficiat de un mecanism de rambursare a TVA. În contextul recentelor crize, Guvernul a relansat acest mecanism, însă actualul program expiră în iunie 2025. „Agricultorii cer ca mecanismul să fie prelungit și revizuit, deoarece nu toți au putut aplica în calitate de beneficiari. Cei acceptați au avut însă beneficii reale”, a declarat expertul.

Acciza la motorină – povară pentru agricultori, fără beneficii directe

Ioniță atrage atenția că în prezent, circa 80% din acciza pe produse petroliere este direcționată pentru reparația drumurilor, însă agricultorii care folosesc utilaje în câmp nu beneficiază direct de această infrastructură. „Este justificată cererea agricultorilor de a beneficia de un mecanism de restituire a accizei la motorină pentru a reduce costurile de producție”, a subliniat el.

Legea Apelor și irigațiile: între urgență și strategie

Economistul a insistat și asupra revizuirii Legii Apelor și elaborării unei strategii naționale de irigare până în 2030. „Din 13 miliarde de metri cubi de apă care intră anual în țară, se utilizează sub 0,4%. Republica Moldova este vulnerabilă în fața secetelor din cauza lipsei unui sistem performant de irigații”, a avertizat Ioniță, adăugând că o parte din sprijinul UE ar trebui orientat spre agricultură.

Pericolul restricționării exporturilor de fructe în UE

Un alt risc major semnalat de Ioniță este expirarea la 25 iunie 2025 a privilegiilor tarifare acordate prin Acordul de Asociere cu UE. „Este esențial ca Guvernul să negocieze de urgență prelungirea acestor termene. În caz contrar, circa 3.000 de antreprenori din sectorul fructelor vor fi afectați într-un moment în care exporturile generale sunt în scădere, iar cele de fructe în creștere”, a avertizat economistul.

Alerta privind industria zahărului: risc de colaps

Republica Moldova riscă să devină importator net de zahăr, atrage atenția Ioniță. „Suntem unica țară din regiune care nu acordă subvenții producătorilor de zahăr. În context de criză, trebuie limitat importul de zahăr pentru producătorii locali și aplicate măsuri anti-dumping, asemenea celor din UE. Altfel, vom pierde o industrie esențială și venituri bugetare importante”, a explicat analistul.

Contrabanda cu tutun: efectele reglementărilor neinspirate

Referindu-se la piața produselor din tutun, Ioniță a amintit că anul trecut contrabanda a explodat din cauza reglementărilor incoerente, afectând bugetul și sănătatea publică. Producătorii cer amânarea interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit, introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină și o legislație clară pentru aceste produse. Totodată, se solicită un calendar fiscal stabil pentru următorii trei ani.

Alte propuneri din partea mediului de afaceri

Sectorul plantelor medicinale și aromatice: Necesitatea unui program național dedicat, eliminarea blocajelor vamale și promovarea unui brand de țară pentru aceste produse. Piața serviciilor de taxi: Combaterea activității în zona gri (peste 30% din piață) și o tranziție echilibrată către liberalizarea pieței asigurărilor.

Infrastructura rutieră: Alocarea a 80% din accize pentru fondul rutier, ajustarea accizei la motorină și crearea unui mecanism de restituire pentru agricultori. Transportul feroviar: Separarea operatorului feroviar de expeditorii privați și crearea unei autorități de reglementare independente. „Aceste propuneri reflectă o nevoie acută de reforme sistemice și politici coerente. Dacă nu se intervine rapid și eficient, riscurile economice vor continua să se adâncească, în special pentru sectoarele strategice precum agricultura și exporturile”, a conchis Veaceslav Ioniță.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ