Conductele rușilor vor rugini în Marea Baltică! Gazprom anunță că le sigilează în lipsa exporturilor de metan

05 Mart. 2023, 05:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mart. 2023, 05:05 // Actual //  Lupu Eduard

Conductele de gaz subacvatice Nord Stream, distruse în urma unor explozii în 2022, urmează să fie sigilate și să intre în conservare, deoarece nu există planuri imediate de reluare a exporturilor de gaze către Germania.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare constând din două conducte, au fost construite de Gazprom, companie controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an în Germania, sub Marea Baltică, au declarat pentru Reuters surse din Moscova.

Trei dintre conducte au fost distruse de o serie de explozii în septembrie, iar una dintre conductele Nord Stream 2 este încă intactă.

Gazprom a spus că, din punct de vedere tehnic, este posibil să repare liniile rupte, dar două surse familiare cu planurile au afirmat că Moscova vede prea puține perspective de reluare a relațiilor cu Occidentul, astfel că nu va face acest lucru.

Europa și-a redus drastic importurile de energie din Rusia în ultimul an, în timp ce exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice s-au înjumătățit în 2022.

O sursă a spus că Rusia a considerat proiectul „îngropat”. Alte două surse au spus că, deși nu există niciun plan pentru a repara conductele rupte, acestea vor fi cel puțin conservate pentru o posibilă reactivare în viitor.

O altă sursă familiară cu planurile a confirmat că părțile interesate iau în considerare conservarea rețelei de condcute subacvatice.

Acest lucru ar însemna, cel mai probabil, sigilarea capetelor rupte și aplicarea unei protecții pentru a preveni coroziunea suplimentară a țevilor din cauza apei sărate.

Una dintre sursele ruse a spus că, dacă gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, pe care Europa îl folosește pentru a compensa o parte din livrările sale rusești, s-ar scumpi mult, Europa ar putea fi din nou pregătită să cumpere mai mult de la Rusia.

Rusia exportă în prezent doar 40 de milioane de metri cubi de gaze pe zi prin conducte către Europa, prin Sudzha, la granița dintre Ucraina și Slovacia.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova, care speră să înființeze un hub de gaze în Turcia pentru a înlocui ruta baltică, nu se va mai baza pe Occident ca partener energetic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2024, 20:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Mai 2024, 20:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Rușii bogați care au intrat sub sancțiuni occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina au început să-și transfere treptat activele înapoi acasă, temându-se de o posibilă naționalizare a afacerilor lor, au declarat doi miliardari ruși pentru Bloomberg, sub protecția anonimatului. Potrivit unuia dintre ei, sunt forțați să-și desfășoare afacerile numai în Rusia și încearcă să nu se gândească la posibilele riscuri ale confiscării bunurilor.

Un alt antreprenor care a fost sancționat și și-a returnat bunurile în patria sa a remarcat că acum el și familia sa își vor construi o nouă viață în Rusia.

Agenția clarifică faptul că Cipru și Elveția, după declanșarea invaziei ruse, au introdus o interdicție privind furnizarea de servicii pentru administrarea trusturilor de familie, ai căror fondatori sau beneficiari sunt cetățeni ruși. Alți ruși bogați caută să-și mute averea în „țări prietene” precum Emiratele Arabe Unite, dar cei mai mulți miliardari sancționați au optat să-și mute bunurile acasă.

Averea combinată a celor 26 de ruși de pe lista de miliardari Bloomberg este estimată la aproximativ 350 de miliarde de dolari. Vârsta medie a acestor oameni este de 63 de ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău