Armata lui Putin încă nu știe cum să folosească tancurile. Câmpul de luptă din Ucraina este plin de epavele acestora

05 Mart. 2023, 18:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mart. 2023, 18:58 // Actual //  bani.md

Tancurile Rusiei au fost văzute cândva ca amenințări înfricoșătoare, dar războiul din Ucraina arată că armata rusă nu știe cum să le folosească.

Oficialii americani au spus de mai multe ori că Rusia a pierdut probabil jumătate din principalele sale tancuri de luptă în timp ce lupta în Ucraina, dacă nu mai mult. Potrivit unei analize din informații open-source realizată de Oryx, peste 1.780 de tancuri rusești au fost distruse, avariate, capturate sau abandonate de când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022.

Pierderile uluitoare ale tancurilor Rusiei – care includ tancurile T-72, T-64, T-80 și T-90 – pot fi atribuite eșecului de a furniza sprijin de foc adecvat, adaptabilitatea scăzută și chiar incapacitatea de a evalua situația pe câmpul de luptă și de a ține cont de simțul comun, spun experții militari consultați de Insider.
Aceste probleme au ieșit la iveală recent într-o bătălie de lângă orașul estic Vuhledar, unde efectivele Moscovei au pierdut zeci de tancuri și blindate. Acel eșec a fost încă o confirmare emblematică pentru o tactică care a dat greș de la bun început: Moscova pare să repete aceleași greșeli care i-au năruit forțele la începutul invaziei, când a încercat să ia cu asalt Kievul: și atunci a trimis convoaie de tancuri direct în capcana ambuscadelor ucrainene.

Tactica a fost reluată în atacul asupra Vuhledar, unde trupele Moscovei au suferit un eșec usturător.

La fel ca în primăvara anului trecut – unde coloanele lungi au fost atacate de ucrainenii care se apăra -, această tactică s-a dovedit fără succes pentru ruși la Vuhledar, unde a pierdut peste 100 de vehicule blindate. Trupele Moscovei par să fi greșit utilizarea tancurilor lor pe câmpul de luptă și în alte cazuri.

Tancurile rusești au căzut pradă soldaților ucraineni care folosesc rachete antitanc Javelin, deoarece stau țintă în câmpuri deschise, fără sprijin sau protecție. În același timp, au fost văzuți conducând direct prin câmpuri minate și explodând. Datorită designului multor tancuri din Rusia, o lovitură poate provoca detonarea muniției, ucigând echipajul.

Rusia nu pare să-și integreze tancurile

Un pas greșit grav al armatei Rusiei a fost eșecul de a-și proteja tancurile cu o abordare combinată care oferă sprijin suplimentar și să-și integreze blindatele cu alte unități.
„Există problema structurală de a nu avea suficientă infanterie pentru a asigura securitatea tancurilor”, a explicat pentru Insider Jeffrey Edmonds, expert în Rusia la Center for Naval Analyses și fost ofițer în cadrul ramurii de blindate a armatei americane. „Pur și simplu nu văd unități care să facă ceea ce te-ai aștepta să facă unitățile militare”.

Rusia se bazează în principal pe artilerie, dar ar beneficia probabil de o mai mare superioritate aeriană, astfel încât să poată evita efectuarea de manevre complicate pe câmpul de luptă, a explicat pentru Insider Marina Miron, cercetător postdoctoral la Departamentul de Studii de Război al King’s College din Londra. În plus, este „discutabil” cât de bine sunt integrate tancurile rusești în operațiunile sale generale.

„Cred că ei duc război pentru care nu au fost pregătiți din punct de vedere tactic și operațional. Au pierdut o mulțime de tancuri. Multe dintre ele – probabil majoritatea – doar din pricina neglijenței. Or, tancurile pe care le folosesc nu sunt în niciun caz superioare celor ale ucrainenilor”, a adăugat Miron.
Rusia și Ucraina s-au înfruntat adesea cu același echipament militar din epoca sovietică – de la tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie până la avioane. Ucraina a pierdut mai puțin de 500 de tancuri de-a lungul conflictului, potrivit unui bilanț realizat de Oryx.

În prezent, Ucraina așteaptă un val de tancuri occidentale avansate, care sunt mai bine echipate decât cele care au dominat câmpul de luptă până acum.

„Pur și simplu nu le pasă”

Chiar și fără echipamente avansate, armata Kievului a reușit totuși să provoace pagube semnificative unora dintre forțele de elită ale Rusiei. O unitate de prestigiu, Armata 1 de tancuri Gărdă, a suferit pierderi grele în mai multe rânduri în timp ce lupta împotriva trupelor ucrainene.

„Rușii nu se pricep foarte bine la utilizarea tancurilor și nici la integrarea tancurilor. Ar fi putut folosi infanteria mecanizată pentru a proteja tancurile, dar se pare că pur și simplu nu le pasă”, a apreciat Miron.

O altă problemă care afectează forța de tancuri a Rusiei a fost lipsa de creativitate sau de manevrabilitate. De pildă, a explicat Edmonds, Rusia are o problemă cu câmpurile de mine, așa cum s-a văzut recent în Vuhledar.

Curățarea unui câmp minat este un proces lent, complicat și organizat care implică mai mulți pași, dar tancurile rusești par să meargă drept prin ele. Unele explodează, altele se retrag sau sunt lovite de rachete ghidate antitanc, iar procesul se repetă atunci când ucrainenii amplasează alte mine.

„Este stupid. Pur și simplu îi vezi făcând asta la nesfârșit”, notează Edmonds.
„Nu văd niciun fel de adaptabilitate la nivel tactic”, a continuat el. Pe de o parte, nu există nicio demonstrație a nivelurilor de pregătire de bază, cum ar fi să știi cum să reacționezi la contact. În plus, rușii nu dau dovadă de inovație, ceea ce expertul atribuie parțial stilului de război al Rusiei – comandamentul de sus în jos, spre deosebire de ceva de genul „ascensiunii” inițiativei de la nivelul inferior, observată în armatele occidentale.

„Ți-ai imagina că în punct vei observa pesemne o mai bună aplicare a manevrei și a armelor combinate”, a spus Edmonds despre tacticile rusești. „Dar eu nu văd asta”.
„Cred că duc un fel de război pentru care nu erau pregătiți, în termeni tactici și operaționali”, a spus Miron. „Au pierdut o mulțime de tancuri. Multe dintre ele – probabil majoritatea – doar din cauza neglijenței. Și tancurile pe care le folosesc nu sunt în niciun fel superioare celor pe care le folosesc ucrainenii”.

Rusia și Ucraina s-au înfruntat adesea folosind același tip de echipament militar din epoca sovietică, de la tancuri și vehicule de luptă de infanterie până la avioane. Ucraina a pierdut mai puțin de 500 de tancuri pe tot parcursul conflictului, potrivit numărătoarei Oryx. Rusia a început cu o forță mai mare de tancuri și, prin urmare, a avut mai mult de pierdut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală