VIDEO Semnal de alarmă în America: Submarinele nucleare ale Rusiei lângă coasta SUA

08 Mart. 2023, 08:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2023, 08:19 // Actual //  bani.md

În timp ce războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să evolueze, comandanții și observatorii militari ai Statelor Unite trag un semnal de alarmă cu privire la activitatea flotei de submarine nucleare a Rusiei, aflate la mii de kilometri distanță, în largul coastelor americane.
Michael Peterson, director al Institutului de Studii Maritime rusești (RMSI) din Newport, SUA, a afirmat că există indicii că ”submarinele cu propulsie nucleară” ale Rusiei sunt desfășurate în largul coastelor Statelor Unite și în Marea Mediterană, lângă Europa, potrivit Newsweek.

Pe tot parcursul războiului, care a început când Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine în februarie anul trecut, a existat o acumulare de forțe marine rusești în Marea Neagră. De asemenea, a existat o prezență tot mai mare a submarinelor rusești în largul coastelor SUA și în Marea Mediterană, potrivit oficialilor.

Marina rusă comandă una dintre cele mai diverse flote de submarine din lume. Unele sunt capabile să transporte rachete balistice cu focoase nucleare, pe care Moscova le consideră puncte cheie pentru descurajarea sa strategică.

Națiunea a lucrat pentru a-și îmbunătăți flota de submarine de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. În ultimii ani, în special, Moscova a produs o serie de submarine care au capacitatea de a atinge cele mai critice ținte din SUA și Europa continentală.

În decembrie, Putin a spus că țara sa va construi mai multe submarine cu propulsie nucleară, „care vor asigura securitatea Rusiei pentru deceniile următoare”.

Există indicii că „submarinele cu propulsie nucleară ale Rusiei s-au desfășurat în largul coastei Statelor Unite și în Marea Mediterană și în alte locuri de-a lungul periferiei Europei”, a declarat Michael Peterson, director al Institutului de Studii Maritime rusești (RMSI), din Newport, Statele Unite, care efectuează cercetări legate de armata rusă și problemele economice legate de oceanele lumii.

Desfășurările lor „oglindesc desfășurarea submarinelor în stil sovietic în timpul Războiului Rece”, a spus el.

În octombrie anul trecut, generalul forțelor aeriene americane Glen VanHerck, șeful Comandamentului de Nord al SUA și NORAD, a avertizat despre prezența tot mai mare a submarinelor de clasă Severodvinsk cu propulsie nucleară în largul coastelor SUA. El a caracterizat Rusia drept principala amenințare la adresa țării.

„Tocmai au mutat submarinele, primul lor [submarin Severodvinsk] în Pacific”, a declarat VanHerck pentru Asociația Conferinței Armatei SUA. „Un alt [Severodvinsk] este în Marea Mediterană chiar acum și altul care este în drum spre Atlantic. Aceasta va fi o amenințare persistentă, apropiată, capabilă să transporte un număr semnificativ de rachete de croazieră de atac terestre, care ne pot amenința patria.”

În februarie 2020, viceamiralul marinei americane Andrew „Woody” Lewis a declarat că: „Am văzut un număr din ce în ce mai mare de submarine rusești desfășurate în Atlantic, iar aceste submarine sunt mai capabile ca niciodată, desfășurându-se pe perioade mai lungi de timp, cu sisteme de arme mai letale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ