Kremlinul ar încerca, prin compania energetică de stat rusă Gazprom, să înființeze o nouă formațiune armată controlată de guvernul rus, declarată ca unitate de voluntari. Compania ar oferi un salariu de două ori mai mare decât cel oferit de Grupul Wagner, al lui Evgheni Prigojin, arată ultima analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care citează un blogger militar rus.
„Este posibil ca Kremlinul să încerce să înfiinţeze o nouă formaţiune armată controlată de guvernul rus, prezentată ca o unitate de voluntari, prin intermediul companiei energetice ruseşti de stat Gazprom”, scrie ISW, citat de News.ro.
Un important blogger militar rus afirmă că Gazprom Neft, filiala Gazprom, formează un corp de voluntari după modelul unităţilor Rezervei Armatei de Luptă a Rusiei (BARS).
Programul BARS asigură rezervişti pentru armata rusă. Cei care semnează contracte în cadrul programului primesc o indemnizaţie permanentă în numerar, păstrându-şi în acelaşi timp locul de muncă. Pe parcursul anului, rezerviştii pot fi convocaţi la reuniuni (de până la o lună), unde pot fi implicaţi în antrenamente şi alte tipuri de instrucţie.
Bloggerul militar rus a afirmat iniţial că Gazprom Neft formează o companie militară privată (PMC) şi că desfăşoară în mod activ elemente – nespecificate – în regiunea ocupată Doneţk, dar ulterior a publicat o rectificare conform căreia formaţiunea Gazprom Neft este o unitate de voluntari, şi nu o companie de tip PMC, cum are Prigojin.
Campania de recrutare declanşată de Gazprom Neft a generat interes în oraşul Doneţk, mai afirmă bloggerul, având în vedere că societatea oferă un salariu de 400.000 de ruble (aproximativ 5.260 de dolari) pe lună şi bonusuri suplimentare prin prime de performanţă.
Bloggerul precizează că acest salariu este de două ori mai mare decât cel oferit de Grupul Wagner, compania de mercenari a lui Evgheni Prigojin. Bloggerul menţionează că un voluntar din unitatea Gazprom Neft poate câştiga – cu tot cu prime – până la 600.000 de ruble (aproximativ 7.890 de dolari) pe lună.
Grupul de mercenari al lui Prigojin, Wagner, va avea concurență din partea Gazprom
Este posibil ca Gazprom Neft să încerce să concureze cu Wagner pentru recruţii din regiunea Doneţk, având în vedere că Wagner desfăşoară, de asemenea, propria campanie de recrutare în zonă, scrie ISW.
Institutul pentru Studiul Războiului aminteşte că guvernul rus a autorizat anterior Gazprom Neft, la 6 februarie, să creeze o organizaţie privată de securitate (nu o PMC) pentru a proteja infrastructura energetică rusă.
Serviciile secrete ucrainene au remarcat, la rândul lor, crearea companiei private de securitate a Gazprom Neft şi au evaluat că este vorba despre un efort al Kremlinului de a-l marginaliza pe finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, şi de a diminua dependenţa Kremlinului de forţele acestuia.
De altfel, un alt blogger militar rus s-a întrebat retoric când va deveni „gelos” Ministerul rus al Apărării pe noua armată a Gazprom Neft şi îi va tăia accesul la muniţie, referindu-se la acutalul conflict dintre armata rusă şi Prigojin, notează ISW în analiza sa din 8 martie.
Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut în februarie 2023 că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere.
„Numărul unităților Wagner va scădea și, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera de sarcini pe care ni le-am dori”, a spus Prigojin unui grup de bloggeri pro-război și jurnaliști de sta.
Omul de afaceri nu a oferit nicio explicație pentru încetarea campaniei de recrutare din închisori, dar observatorii spun că această mișcare face parte din reacțiile tot mai mari împotriva lui din partea serviciilor de securitate ruse.
Influența șefului Wagner, Evgeni Prigojin, s-ar fi diminuat, acesta ar fi și motivul pentru care ar fi achiziționat arme din Coreea de Nord, relatează cercetătorul independent Chris Owen, citând canalul rus de Telegram VChK-OGPU.