China a intermediat împăcarea dintre Iran și Arabia Saudită. Implicațiile la nivel mondial ale prieteniei 

11 Mart. 2023, 11:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2023, 11:51 // Actual //  bani.md

Puterile regionale Iran și Arabia Saudită au convenit vineri, 10 martie, să-și restabilească legăturile și să-și redeschidă misiunile diplomatice într-un anunț surprinzător, intermediat de China, care ar putea avea implicații ample în Orientul Mijlociu.

Într-o declarație trilaterală, Iranul majoritar șiit și Arabia Saudită majoritar sunnită au declarat că vor redeschide ambasadele și misiunile în termen de două luni și vor implementa acordurile de securitate și cooperare economică semnate cu mai bine de 20 de ani în urmă.

Riadul a întrerupt relațiile cu Teheranul după ce protestatarii iranieni au atacat misiunile diplomatice saudite în 2016, în urma execuției în Arabia Saudită a veneratului cleric șiit Nimr al-Nimr, acesta fiind doar unul dintr-o serie de divergențe între cei doi rivali musulmani de lungă durată.

Anunțul de vineri, care vine după cinci zile de discuții neanunțate anterior, la Beijing și mai multe runde de dialog în Irak și Oman, limitează o realiniere mai amplă și eforturile de a reduce tensiunile din regiune.

„În urma discuțiilor, Republica Islamică Iran și Regatul Arabiei Saudite au convenit să reia relațiile diplomatice și să redeschidă ambasadele și misiunile în termen de două luni”, se arată în declarația comună, care a fost publicată de presa oficială a ambelor țări.

Destinderea dintre Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, și Iran, un paria pentru guvernele occidentale în privința activităților sale nucleare, are potențialul de a remodela relațiile într-o regiune caracterizată de turbulențe de decenii.

Iranul și Arabia Saudită susțin părți rivale în mai multe zone de conflict, inclusiv Yemen, unde rebelii huthi sunt susținuți de Teheran, iar Riad conduce o coaliție militară care sprijină guvernul. Cele două țări luptă pentru influența și în Siria, Liban și Irak.

„Pregătește scena pentru ca cele două superputeri ale regiunii să înceapă să-și rezolve diferențele”, a spus Dina Esfandiary de la International Crisis Group, citată de AFP.

„Potențialul dezavantaj al acestui lucru este că, dacă ele sunt cele care împart regiunea și rezolvă lucrurile între ele, începi să pierzi din vedere contextele și nemulțumirile regionale, care ar putea fi problematice”.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a salutat apropierea și a spus că Teheranul va „pregăti activ alte inițiative regionale”.

„Revenirea la relațiile normale dintre Teheran și Riad oferă mari oportunități celor două țări, regiunii și lumii musulmane”, a scris el pe Twitter.

Șeful diplomației Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a spus că acordul provine din preferința regatului pentru „soluții politice și dialog”, o abordare pe care vrea să o vadă să devină normă în regiune.
Casa Albă a salutat acordul, dar a spus că rămâne de văzut dacă iranienii „își vor îndeplini obligațiile”.

De asemenea, Franța a salutat această mișcare, spunând că este în favoarea dialogului, dar a îndemnat Iranul să „renunțe la acțiunile sale destabilizatoare”.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a salutat anunțul și a spus că rămâne gata să „își folosească bunele oficii pentru a promova în continuare dialogul regional”.

„Relațiile de bună vecinătate dintre Iran și Arabia Saudită sunt esențiale pentru stabilitatea regiunii Golfului”, a spus el prin purtătorul de cuvânt.

Consecintele acordului

Repercusiunile acordului vor fi resimţite în Yemen, unde guvernul, susţinut de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, luptă cu rebelii houthi susţinuţi de Iran din 2015. Începând de sâmbătă, la Geneva urmează să aibă loc discuţii între guvern şi rebelii houthi cu privire la un posibil schimb de prizonieri.

În schimbul restabilirii legăturilor cu Riadul, ”este foarte probabil ca Iranul să se fi angajat să facă presiuni asupra aliaţilor săi din Yemen pentru a fi mai cooperanţi în vederea rezolvării conflictului din această ţară”, a estimat Ibish. El a avertizat însă că „nu ştim încă ce compromisuri s-au făcut în culise”.
Prin restabilirea legăturilor cu Iranul, Arabia Saudită pare să urmărească o vastă ofensivă diplomatică, care a determinat-o deja să se apropie de Qatar şi Turcia.

Pentru unii experţi, lipsa de progres în dosarul nuclear iranian, acordul din 2015 fiind muribund de la ieşirea unilaterală a SUA în 2018, determină Arabia Saudită să se repoziţioneze pentru a se asigura că Teheranul nu depăşeşte nişte linii roşii.
„Cum tensiunile dintre Iran şi Statele Unite nu se domolesc, Arabia Saudită ştie că va trebui să joace un rol mai proactiv în gestionarea relaţiilor sale cu Iranul”, notează Torbjorn Soltvedt de la firma de informaţii privind riscurile Verisk Maplecroft.

Potrivit lui Aron Lund, membru al think tank-ului Century International, Siria ar putea fi următorul pas în această strategie diplomatică saudită. Regatul saudit a rupt legăturile cu Damascul în 2012, la un an după izbucnirea războiului civil în Siria, în special din cauza legăturilor strânse dintre regimul lui Bashar al-Assad şi cel de la Teheran. Restabilirea legăturilor dintre Riad şi Teheran ar putea duce, prin urmare, la o „apropiere între Arabia Saudită şi Siria”, spune Lund.

China, o nouă provocare pentru SUA în Orientul Mijlociu

Apropierea dintre Teheran şi Riad consacră şi rolul de prim plan pe care China doreşte să îl ocupe în Orientul Mijlociu, potrivit analiştilor. În pofida angajamentului său tot mai mare în regiune, cu o vizită în decembrie a preşedintelui chinez Xi Jinping la Riad, China era percepută ca fiind reticentă în a se implica în dosarele spinoase din Orientul Mijlociu. Acordul Teheran-Riad arată însă că Beijingul este pregătită să joace un rol de lider în regiune,”o victorie diplomatică pentru China şi o ruptură semnificativă faţă de abordarea regională pe care a adoptat-o până acum”, subliniază Jonathan Fulton de la Consiliul Atlantic. O schimbare de paradigmă, care urmăreşte, printre altele, „contestarea dominaţiei Statelor Unite în Orientul Mijlociu”, consideră el.

În opinia lui Hussein Ibish, preşedintele american Joe Biden va fi totuşi sensibil la stabilitatea pe care acest acord o va aduce regiunii. Şi aceasta deoarece „administraţia Biden a deschis calea subliniind necesitatea urgentă de a promova diplomaţia în gestionarea conflictelor din Orientul Mijlociu, în special în regiunea Golfului”, a adăugat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO