VIDEO De ce Rusia este atât de puternică în energia nucleară din Europa: Multe țări NATO sunt legate de Moscova

11 Mart. 2023, 07:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mart. 2023, 07:24 // Actual //  Lupu Eduard

Europa s-a deplasat cu o viteză uluitoare pentru a se îndepărta de petrolul și gazele naturale rusești în urma războiului din Ucraina. Dar ruperea de dependența de lungă durată de vasta industrie nucleară a Rusiei este o treabă mult mai complicată, deoarece există nu mai puțin de 18 reactoare din țări UE, ce sunt legate de Rosatom, compania de stat de la Moscova.

Rusia, prin uriașa sa companie nucleară, Rosatom, domină lanțul global de aprovizionare nucleară. A fost al treilea furnizor de uraniu din Europa în 2021, reprezentând 20% din total, potrivit The New York Times.

Cu puține alternative pregătite, a existat puțin sprijin pentru sancțiunile împotriva lui Rosatom – în ciuda îndemnurilor din partea guvernului ucrainean de la Kiev. Pentru țările cu reactoare de fabricație rusă, încrederea este profundă.

În cinci țări ale Uniunii Europene (Slovacia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, toate țări NATO și Finlanda), fiecare reactor din cele 18 în total – a fost construit de Rusia. În plus, încă două sunt programate să înceapă să funcționeze în curând în Slovacia, iar două sunt în construcție în Ungaria, cimentând parteneriatele cu Rosatom mult în viitor.

Ani de zile, operatorii acestor centrale nucleare nu au avut de ales. Rosatom, prin subsidiara sa TVEL, a fost practic singurul producător de ansambluri de combustibil fabricate – ultimul pas în procesul de transformare a uraniului în barele de combustibil nuclear – care alimentează reactoarele.

De la invazia Ucrainei din februarie 2022, unele țări europene au început să se îndepărteze de resursele de energie nucleară al Rusiei. Compania de energie din Republica Cehă, CEZ, a semnat contracte cu Westinghouse Electric Company din Pennsylvania, Statele Unite și compania franceză Framatome pentru a furniza ansambluri de combustibil pentru fabrica sa din Temelin.

Finlanda a anulat un proiect cu probleme cu Rosatom pentru a construi un reactor nuclear și a angajat Westinghouse să proiecteze, să licențieze și să furnizeze un nou tip de combustibil pentru uzina sa din Loviisa, după expirarea contractelor sale actuale.

Rusia deține aproape 50% din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului
Bulgaria a semnat un nou acord pe 10 ani cu Westinghouse pentru a furniza combustibil pentru reactoarele sale existente. Și săptămâna trecută, a mers înainte cu planurile pentru compania americană de a construi noi unități de reactoare nucleare. Polonia este pe cale să construiască prima sa centrală nucleară, care va avea trei reactoare Westinghouse.

Slovacia și chiar Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, au contactat și furnizorii de combustibili alternativi.

„Vedem multă mișcare autentică”, a spus Tarik Choho, președintele unității de combustibil nuclear de la Westinghouse, adăugând că războiul din Ucraina a accelerat căutarea de noi furnizori a Europei. „Până și Ungaria vrea să se diversifice.”

Și cu o durată de viață de 20 până la 40 de ani, acordurile pentru construirea de reactoare nucleare obligă statele să aibă ”o căsătorie” pe termen lung cu Rusia. Cea mai strânsă legătură cu Rusia este pe piața combustibilului nuclear. Controlează 38% din conversia mondială a uraniului și 46% din capacitatea de îmbogățire a uraniului – pași esențiali în producerea combustibilului utilizabil.

Ca și în cazul petrolului și al gazelor naturale, costul aprovizionării cu combustibil nuclear a crescut în ultimul an, punând peste 1 miliard de dolari din exporturi în trezoreria Rusiei, potrivit unui raport al Royal United Services Institute.

Industria nucleară americană primește până la 20% din uraniul său îmbogățit din Rusia, maximul permis de un tratat recent de neproliferare, potrivit Asociației Internaționale pentru Energie. Franța importă 15% din Rusia. Aproximativ un sfert din furnizarea de energie electrică a Uniunii Europene provine din energie nucleară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău