Iranul continuă cooperarea militară cu Rusia. Țara asiatică cumpără avioane de luptă Suhoi Su-35

11 Mart. 2023, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2023, 18:01 // Actual //  bani.md

Iranul a anunţat că a finalizat cu Rusia un contract de achiziţionare a unor avioane de luptă Suhoi Su-35, a indicat o agenţie de presă oficială, în pofida avertismentelor SUA împotriva cooperării militare între Teheran şi Moscova, transmite AFP.

”După ridicarea embargoului ONU asupra cumpărării de arme convenţionale în octombrie 2020, Iranul a finalizat contractul pentru achiziţionarea unor avioane de luptă Suhoi Su-35”, a indicat Irna, citând reprezentanţa Republicii islamice de pe lângă Naţiunile Unite.

Agenţia nu a furnizat mai multe detalii despre contract, dar Iranul şi Rusia poartă discuţii de mai mulţi pentru livrarea către Teheran a unor avioane de luptă ruseşti.

SUA, inamicul declarat al Iranului, ameninţă cu sancţiuni grele orice ţară care face comerţ cu forţele iraniene, în special Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran, plasată pe lista neagră cu organizaţii teroriste.

Paralel, Washingtonul îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”periculoasa” escaladare a cooperării militare între Iran şi Rusia, Teheranul fiind acuzat că furnizează drone utilizate în Ucraina, ceea ce Iranul dezminte.

Aparatele ”Suhoi Su-35 sunt acceptabile din punct de vedere tehnic pentru Iran, iar Rusia a anunţat că este pregătită să le vândă Republicii islamice”, a anunţat Irna.

Ministrul iranian al apărării, Mohammad-Reza Ashtiani, a indicat luni că Teheranul ”îşi continuă cumpărarea” de Suhoi Su-35, dar ”încă nu a primit echipamentul”.

Forţele aeriene iraniene au deja în dotare circa 300 de avioane de luptă ruseşti (MiG-29 şi Su-25), chinezeşti (F-7), americane (F-4, F-5 şi F-14) şi franceze (Mirage F-1), precum şi câteva „Saeqeh”, o versiune iraniană a avionului F-5 american, potrivit experţilor.

Teheranul şi Moscova au încheiat în 2007 un contract pentru livrarea sistemului antirachetă S-300 rusesc, dar în 2010 Moscova a suspendat vânzarea, din cauza aplicării unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU împotriva programului nuclear iranian.

În 2015, cu puţin timp înaintea de încheierea unui acord internaţional asupra programului nuclear iranian, Moscova a autorizat din nou livrarea unor sisteme S-300. Ministerul iranian al Apărării a declarat în mai 2016 că ţara sa este de acum ”în posesia sistemului strategic S-300”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău