O nouă criptomonedă pretinde a fi o alternativă Bitcoin ecologică. Cât de „verde” este Chia? Merită atenție?

17 Mai 2021, 16:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mai 2021, 16:58 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O nouă criptomonedă care se pretinde a fi ecologică a debutat în tranzacționare săptămâna trecută. Moneda virtuală, numită chia și creată de o platformă numită Chia Network, își face publicitate ca „o alternativă ecologică ” la Bitcoin.

După ce a început oficial tranzacționarea săptămâna trecută, Chia încearcă să facă lucrurile diferit. În primul rând, este denumită criptomonedă „verde”, dar ce o face ecologică și în ce fel diferă de alte criptomonede?

Creatorul Chia, Bram Cohen, omul care a fondat platforma de partajare a fișierelor BitTorrent, consideră că această metodă este mai fiabilă, mai sigură și mai ecologică decât modul în care operează criptomonedel precum Bitcoin.

Procesul de exploatare necesită atât platforme – formate din procesoare specializate de calculator -, cât și acces la cantități mari de energie.

Având în vedere că nu folosește mineritul, Chia a fost lăudată pentru că ar putea deschide o nouă cale rentabilă pentru utilizatorii casnici, precum și pentru că a oferit o alternativă mai sănătoasă din punct de vedere ecologic față de Bitcoin cu consum intensiv de energie.

În ceea ce privește cel puțin, Chia își respectă acreditările ecologice, în sensul că nu are nevoie să consume cantități mari de energie electrică. Cu toate acestea, mijloacele prin care fermierii din Chia băteau noi jetoane nu sunt lipsite de critici – sau un cost de mediu.

De ce este criticată Chia?

Chiar înainte de lansarea sa pe platformele de tranzacționare la începutul lunii mai, Chia a judecat deja controversele după ce succesul său timpuriu a provocat o rulare pe hard disk-uri.

Creșterea cererii a provocat deja o penurie și a determinat creșterea prețurilor în China și în alte părți ale Asiei. De când a fost anunțată lansarea Chia în februarie, prețurile pentru unitățile de 12 terabyte au crescut cu 59% doar în China, potrivit South China Morning Post.

Motivul cererii crescute nu este doar popularitatea bruscă a unei criptomonede nou lansate, deși acest lucru se explică în mare parte. De asemenea, este alimentat de faptul că cripromoneda Chia este extrem de risipitoare atunci când vine vorba de hardware-ul necesar.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO