Grup închis pe Facebook pentru și despre Antreprenoriat. E 100% fără publicitate

18 Mai 2021, 10:16
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
18 Mai 2021, 10:16 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) a lansată Comunitatea Antreprenorilor, un grup închis pe rețeaua de socializare Facebook, pentru și despre Antrepenoriat.

Dacă desfășori o activitate antreprenorială și ai nevoie de susținerea colegilor, ori vrei să cunoști mai multe despre realitatea antreprenorială din Moldova, poți avea acces la resursele informaționale AIM şi oamenii valoroşi din comunitate.
Înscrie-te aici: https://www.facebook.com/groups/antreprenoridinmoldova

Obiectivele noastre, care derivă din activitatea alianței și pe care ne dorim să le realizăm în cadrul comunității create, sunt consolidarea și dezvoltarea culturii antreprenoriale, crearea noilor oportunități de colaborare și ajutor reciproc, și nu în ultimul rând, tranformarea fiecărui antreprenor într-un partener încrezător în dialogul cu autoritățile. Ne dorim să adunăm cât mai mulți antreprenori și să conlucrăm pentru realizarea unor dorințe comune, de a dezvolta un mediu antreprenorial-juridic clar și transparent și de a promova creșterea economică și investițiile în Moldova„, relatează directorul executiv AIM, Liliana Busuioc.

Ce beneficii oferă AIM membrilor comunității?

  • Interviuri cu Antreprenorii din Companiile de Top din Moldova;
  • Workshopuri practice cu Experți (pe aspecte legale, fiscale, acces la finanțare, vânzări, marketing digital și resurse umane);
  • Rezumatele activității AIM, inclusiv rapoartele întrevederilor cu Autoritățile;
  • Experiența Experților pentru o activitate antreprenorială mai bună;
  • Resurse motivaționale și inspiraționale.
Ce așteaptă AIM de la membrii comunității?
  • Dialog;
  • Schimb de experiențe;
  • Susținere și ajutor reciproc;
  • Crearea și extinderea relațiilor dintre membri.

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova este o asociație de afaceri neguvernamentală ce întrunește întreprinderi mici și mijlocii care activează în Republica Moldova. Misiunea organizației rezidă în promovarea și protejarea prosperității întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova, și a celor care conlucrează cu acestea, astfel încât comunitatea de afaceri să progreseze, iar cetățenii să se bucure de bunăstare.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO