O țară mică i-a suflat banii lui Putin: A câștigat 100 de miliarde de euro peste noapte în detrimentul Rusiei

07 Apr. 2023, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Apr. 2023, 07:29 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul lui Putin din Ucraina declanșat în februarie anul trecut a produs o bulversare majoră pe piețe financiare și energetice din Europa, care a dus la alungarea aproape totală a Rusiei de pe continent, în privința importurilor de combustibili fosili. Astfel, locul Moscovei a fost luat de Norvegia, o țară mică care nu este membră UE și care a încasat 100 de miliarde de euro în plus din exporturile sale de energie în 2022, față de 2021.

Acum Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze naturale de pe continent, în detrimentul Rusiei, care a pierdut piața Uniunii Europene și din Marea Britanie, din cauza invaziei din Ucraina și a sancțiunilor occidentale, potrivit The New York Times.

Norvegia, cu o populație de numai 5,5 milioane de locuitori, nu face parte din Uniunea Europeană, dar este membră a alianței NATO. Țara are cele mai multe fiorduri din lume și foarte mulți urși polari.

Pe măsură ce Rusia a redus exporturile de gaze naturale anul trecut, Norvegia le-a înlocuit, iar acum este principalul furnizor de combustibil al Europei. Norvegia furnizează, de asemenea, cantități mai mari de petrol vecinilor săi, înlocuind țițeiul rusesc sub embargo.

„Războiul și întreaga situație energetică au demonstrat că energia norvegiană este extrem de importantă pentru Europa”, a declarat Kristin Fejerskov Kragseth, directorul executiv al Petoro, o companie de stat care administrează exploatațiile petroliere ale Norvegiei. „Am fost întotdeauna importanți”, a adăugat ea, „dar poate nu ne-am dat seama”.

Semnificația acestui statut ridicat nu este pierdută pentru Norvegia, o națiune de 5,5 milioane de oameni, unde energia reprezintă aproximativ o treime din producția economică și unde, spre deosebire de Arabia Saudită, guvernul deține nu numai zăcămintele de petrol și gaze, ci și participații mari la firmele care extrag aceste resurse naturale.

Prin creșterea cererii pentru această energie, războiul din Ucraina a contribuit la adăugarea de aproximativ 100 de miliarde de dolari la veniturile din petrol și gaze ale Norvegiei.

Războiul „a schimbat sentimentul politic”, a spus Ulf Sverdrup, directorul Institutului Norvegian de Afaceri Internaționale, o organizație de cercetare. „Practic, Europa a spus: „Hei! Avem nevoie de energia ta.”

O țară mică cu graniță cu Rusia, Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar își ascultă cu atenție vecinii. După începerea războiului, Bruxelles-ul și națiunile europene, în special Germania, care depinsese în mare măsură de gazul rusesc, s-au bazat pe Oslo pentru ajutor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Contribuția Norvegiei în Europa a fost menținerea exporturilor de gaze și creșterea acestora”, a declarat Jonas Gahr Store, prim-ministrul Norvegiei. Norvegia producea deja un volum mare de gaz, transportându-l prin conducte submarine către nordul Europei, dar guvernul a autorizat o producție suplimentară.

Companiile energetice au făcut ajustări care au crescut producția de gaze în detrimentul petrolului. Rezultatul a fost o creștere cu 8% a producției de gaze anul trecut, ceea ce a făcut din Norvegia sursa a aproximativ o treime din gazul consumat în Europa.

Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au contribuit cu 125 de miliarde de dolari la bugetul statului norvegian în 2022, potrivit estimărilor guvernamentale – cu aproximativ 100 de miliarde de dolari mai mult decât în 2021.

Realitatea Live

16 Mai 2024, 20:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 20:36 // Actual //  Lupu Eduard

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov, ediția a IV-a. Evenimentul va avea loc în perioada 28 – 30 iunie 2024. Anunțul a fost făcut de președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, în cadrul unei conferințe de presă.  Acesta a subliniat importanța evenimentului, evidențiind planurile de cooperare cu partenerii de peste Prut și estimând o prezență crescută a companiilor autohtone la evenimentele din România.

„Anul acesta estimăm un număr de peste 70 de companii autohtone participante din diverse domenii precum: industria agroalimentară, vinuri, produse cosmetice, textile, produse din sectorul construcției, mobilă etc., scopul cărora este promovarea exporturilor și stabilirea relațiilor de cooperare pentru penetrarea pieței Europene,” a menționat Sergiu Harea.

CCI a RM organizează evenimentul dat în parteneriat cu Primăria municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov și Ambasada Republicii Moldova în România.

Potrivit Președintelui Camera de Comerț și Industrie Brașov, Silviu Costea, luna iunie este una prielnică pentru evenimentul „Republica Moldova prezintă”, întru-cât regiunea este vizitată de persoane atât din România, cât și de peste hotare.

„Este o plăcere pentru mine, pentru toți brașovenii și pentru turiști să ne revedem în fiecare an în luna iunie cu producătorii din Republica Moldova. Agenții economici din Brașov sunt interesați să descopere noi oportunități de afaceri, iar consumătorii, bineînțeles, în număr foarte mare vor fi prezenți în Piața Sfatului pentru a degusta  produsele alimentare și vinurile din Republica Moldova care sunt renumite în toată lumea”, a spus Silviu Costea.

Suportul Ambasadei Republicii Moldova în România în organizarea expozițiilor este unul excepțional.

„România este un promotor și susținător al dezvoltării Republicii Moldova și principalul partener comercial, iar expozițiile produselor moldovenești vin doar în susținerea competitivității exportatorilor autohtoni, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Excelenta Sa, Victor Chirilă.

„Republica Moldova Prezintă” la Brașov este o proiectare a evenimentului național organizat anual de CCI a RM – ,,Fabricat în Moldova” și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic din Iași, Ploiești, Baia Mare, organizate pentru prima dată în anul 2016.

Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov va avea loc sub cerul liber, în Piața Sfatului din Brașov, unde vor fi amplasate corturile pentru prezentări și degustări de produse autohtone.

Ceremonia de inaugurare va avea loc la data de 28 iunie 2024, ora 11:00, cu participarea unor invitați oficiali de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul expoziției va fi organizat și un program cultural-artistic. Concertul va fi organizat în prima și a doua zi a evenimentului cu genericul ,,Hai să dam mână cu mână”, unde vor participa ansambluri de dansuri populare și soliști, care vor reprezenta valoarea culturală a Republicii Moldova în cel mai distinctiv mod.

Antreprenorii autohtoni sunt încurajați să participe la eveniment, urmând să se înregistreze până la data de 10 iunie 2024.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău