O lume neștiută din Uniunea Sovietică. Cum au colaborat americanii cu bolșevicii pe ascuns

09 Apr. 2023, 07:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Apr. 2023, 07:26 // Actual //  Lupu Eduard

Un istoric german, Karl Schlögel, care a trăit o parte din viață în Uniunea Sovietică, a publicat recent o carte despre radiografia unei ”lumi pierdute”, în care țara a experimentat trecerea de la epoca lui Stalin la Gorbaciov și până la Putin.

Autorul vorbește și despre o mulțime de lucruri neștiute, printre care și cum au colaborat americanii cu bolșevicii, deși Statele Unite nu aveau relații diplomatice pe atunci cu URSS-ul.

În copilărie, Schlögel a locuit cu părinții săi la Ekaterinburg, fostul oraș Sverdlosk, locul în care ultimul țar al Rusiei și familia sa au fost uciși în iulie 1918, potrivit Financial Times.
Sverdlovsk, așa cum se numea în vremea sovietică a fost un oraș industrial neremarcabil din Munții Urali, care despart Siberia de vestul Rusiei. ”Am avut o copilărie obișnuită”, spune autorul. ”Pentru a câștiga bani de buzunar, îi spun fiicei mele, am transportat sticle goale de lapte, chefir și bere la un depozit local de reciclare pentru o rambursare”.

Scriitorul a publicat recent o carte intitulată ”Secolul sovietic – Arheologia unei lumi pierdute”, în care el vorbește într-o documentare de 900 de pagini despre vechea viață din Uniunea Sovietică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

După cum scrie Schlögel, cele trei decenii care s-au scurs de la sfârșitul URSS au arătat cât de „dureros a fost procesul de transformare a fostei Uniuni Sovietice și cum conducerea politică a exploatat durerile fantomă post-imperiale, dorințele nostalgice și temerile pierderii statutului social pentru a urma o politică agresivă, fără a exclude războiul împotriva statelor vecine, pentru a-și menține propria putere.”

După invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, ”cel mai dificil lucru de înțeles este ceea ce trece prin mintea rușilor obișnuiți, precum părinții mei, care au trecut de la Stalin la Gorbaciov și înapoi – la Putin – într-o generație”. O parte a răspunsului poate fi găsit în The Soviet Century, care prezintă istoria într-un mod inedit, prezentând obiceiuri și tradiții, valori și artefacte, care oferă multe perspective emoționante și ajută cititorii să înțeleagă psihicul rusesc de astăzi.

Schlögel a lucrat printr-o cantitate colosală de informații pentru a-și organiza expoziția cu o claritate și o obiectivitate refuzate contemporanilor sovietici. Luați, de exemplu, vocea de bariton a lui Yury Levitan, sinonimă pentru poporul sovietic cu relatarea evenimentelor celui de-Al Doilea Război Mondial într-o manieră atentă și calmă.

Dar Levitan a transmis și sentințele cu moartea în timpul epurărilor staliniste, pronunțate pe același ton neutru. Îi cunoștea personal pe unii dintre condamnați.
În carte autorul povestește despre inginerii și companiile americane care lucrau la sfârșitul anilor 1920 la construcția hidrocentralei Nipru și a barajului său de 60 de metri înălțime, în absența relațiilor diplomatice formale dintre Washington și Moscova (acestea au fost înființate abia în 1934).

Lăudat ca un triumf al tehnologiei asupra naturii și al sintezei „pragmatismului american și pasiunii bolșevice”, DniproHES a fost în esență un proiect profitabil pentru americanii care detestau comunismul, dar erau fericiți să ajute la „transformarea” a sute de mii de țărani ruși și ucraineni fără pământ în cetățeni sovietici model.

Secțiunea despre lagărele de muncă Kolyma din nordul extrem al Rusiei, bogat în minerale, este deosebit de chinuitoare. Minele de aur, care au finanțat industrializarea sovietică, au înghițit zeci de mii de vieți „acolo unde caii nu puteau rezista o lună, ființele umane au rezistat”.

Aproximativ 18 milioane de cetățeni au fost forțați să treacă prin gulaguri între 1929 și 1953. Monstruozitățile regimului sovietic nu au fost procesate de statul rus succesor sau de poporul său. Poate că arată de ce rușii din ziua de azi revin la modalități învățate despre cum să stea departe de Kremlin, mai degrabă decât să-l confrunte.

Realitatea Live

16 Mai 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se întâmplă prea des ca Samsung să întreacă Apple în campaniile sale de marketing, dar compania sud-coreeană a făcut exact acest lucru cu cea mai recentă reclamă a sa, „Uncrush”, scrie publicația FastCompany.

La începutul acestei luni, Apple a dezvăluit mult-așteptatul nou iPad Pros, care dispune de ecrane OLED. Acestea sunt, de asemenea, cele mai subțiri dispozitive pe care Apple le-a realizat vreodată. Pentru a scoate în evidență această subtilitate, Apple a lansat o nouă reclamă numită „Crush”. Reclama arată un compresor industrial care zdrobește lucruri precum o chitară, un pian, vopsea, sculpturi și multe altele.

Reclama „Crush” a Apple nu a fost bine primită de public, care a transmis că simbolizează distrugerea creativității umane de către tehnologie. Ulterior, Apple și-a cerut scuze pentru reclamă și că nu o va mai difuza la televizor. Deși lucrurile ar fi trebuit să se termine acolo, Samsung a văzut un mod de a profita de această situație și a făcut o campanie publicitară ca răspuns la spot-ul Apple.

În reclama „Uncrush”, publicul se află în aceeași cameră cu același compresor industrial din reclama Apple. Peste tot sunt instrumente de creație fizică sparte și zdrobite. Vedem o pereche de picioare care se plimbă printre distrugeri, apoi o femeie ridică o chitară care a fost distrusă doar parțial de compresorul Apple. Ea începe să cânte la ea în timp ce citește partituri de pe o tabletă Samsung.

Reclama se încheie cu tag-ul „Creativitatea nu poate fi distrusă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău