Putin a eșuat în tentativa de distrugere a sistemului energetic ucrainean, susțin serviciile secrete britanice

09 Apr. 2023, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Apr. 2023, 07:29 // Actual //  Lupu Eduard

Campania rusă de degradare a Sistemului Energetic Unit al Ucrainei (UES) în timpul iernii 2022-2023 a eșuat, potrivit serviciilor de informații britanice. Acestea au atras atenția asupra faptului că Federația Rusă desfășoară lovituri cu rază lungă din octombrie 2022, dar atacurile în masă au devenit rare de la începutul lunii martie 2023.

„Loviturile la scară mai mică (mai puțin de 25 de rachete) continuă, dar probabil că vor avea un impact mult mai mic asupra sistemului energetic național ucrainean”, a spus Ministerul britanic al Apărării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Raportul serviciilor secrete britanice spune că operatorii de rețea ucraineni continuă să cumpere transformatoare de schimb și alte componente critice. În același timp, transportul și instalarea acestor componente reprezintă o provocare logistică serioasă, în special transformatoarele de înaltă tensiune care cântăresc cel puțin 100 de tone.

„Situația energetică din Ucraina este pe cale să se îmbunătățească odată cu venirea vremii mai calde. Planificarea și pregătirea pentru iarna viitoare, cel mai probabil, au început deja”, au concluzionat serviciile de informații britanice.

„Ukrenergo” a eliminat toate restricțiile de rețea pentru consumatori și a oprit importul de energie electrică din străinătate. Și președintele consiliului de administrație al companiei, Volodimyr Kudritski, a spus că nu există nicio prognoză privind un deficit în sistemul energetic ucrainean pentru următoarele șase luni.

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării, a anunţat vineri ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko.

„Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie” electrică, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.

Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii energetice distruse şi deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.

S-a convenit un export de maximum 400 de megawaţi către reţeaua energetică europeană. Ucraina a fost conectată la reţea cu puţin timp înainte de începerea războiului. Cu toate acestea, cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, a spus Galuşcenko, adăugând că,”în mod incontestabil”, prioritatea rămâne piaţa internă a consumatorilor de energie electrică.
În pofida invaziei ruse declanşate în urmă cu mai bine de 13 luni, Ucraina a continuat să exporte energie electrică către Republica Moldova şi Uniunea Europeană din iunie până în octombrie, moment în care au început atacurile ţintite ale Rusiei asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei.
În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău