Putin provoacă mișcări geopolitice dramatice: Puteri ce au întors spatele Rusiei după decenii de neutralitate

08 Apr. 2023, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Apr. 2023, 06:32 // Actual //  Lupu Eduard

Invazia provocată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a dus la adevărate mișcări dramatice geopolitice, iar țări importante care au avut statutul de neutralitate au renunțat acum la el. Mai multe state din Europa au întors spatele Rusiei și au impus sancțiuni economice împotriva Moscovei.

A fost nevoie de doar patru zile după ce trupele ruse au năvălit în Ucraina anul trecut pentru ca Elveția să renunțe la secole din politica sa sacrosantă din punct de vedere politic de neutralitate și să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, potrivit The Washington Post.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Literalmente peste noapte, guvernul de la Berna a abandonat o poziție care făcuse din națiunea iubitoare de pace un loc de joacă pentru prietenii lui Vladimir Putin și un refugiu pentru banii lor. Elveția a retras covorașul de bun venit – înghețând bunurile oligarhilor ruși, închiderea spațiului aerian companiilor aeriene ruse și încetarea regulilor preferențiale privind vizele pentru cetățenii ruși.

Marți, Finlanda, 4 aprilie 2023, neutră de zeci de ani, a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO. Suedia, deși blocată deocamdată de opoziția din partea Turciei, membru al alianței, speră să se alăture în curând alianței; de asemenea, a renunțat la o lungă politică de neutralitate.

Aceștia sunt pași pozitivi în țările pentru care războiul distrugător al lui Putin a venit ca o trezire grosolană și ridică o întrebare de bază: ce valoare rămâne și ce mesaj se transmite, în agățarea de neutralitate în fața unei invazii ilegale a unui națiuni suverane?
Pe măsură ce sute de mii de vieți sunt pierdute și milioane de refugiați au fugit de-a lungul continentului, rămânând puține țări europene care refuză să ia partea abuzului moral al lui Putin. Acest aspect de a lua în calcul asaltul Rusiei asupra normelor internaționale este văzut pe bună dreptate ca o negare a realității.

Acest lucru a fost afirmat de mulți în Elveția, unde conexiunea emoțională profundă cu neutralitatea pe care cetățenii săi au îmbrățișat-o de mult timp ca o trăsătură sfințită a vieții naționale este din ce în ce mai îndoită.

În Austria, între timp, opinia publică rămâne ferm în favoarea politicii de neutralitate pe care a adoptat-o cu decenii în urmă ca o condiție a retragerii trupelor sovietice după cel de-Al Doilea Război Mondial.Neutralitatea oficială este, de asemenea, încorporată în constituția Austriei.

Poate cel mai grăitor semn de neliniște tot mai accentuată față de neutralitatea oficială este că elvețienii, austriecii și chiar irlandezii – care spun că sunt neutri din punct de vedere militar, dar nu din punct de vedere politic, în ceea ce privește războiul din Ucraina – au anunțat creșteri semnificative ale cheltuielilor pentru apărare.

Acest lucru sugerează o conștientizare în curs de desfășurare a faptului că în Europa de astăzi, răsturnată de ilegalitatea răvășitoare a Rusiei, neutralitatea nu se mai traduce în nimic de care să se teamă.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău