Pact secret pentru a „distruge” din interior imperiul lui Putin

10 Apr. 2023, 05:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Apr. 2023, 05:35 // Actual //  Lupu Eduard

Ororile Ucrainei sunt o priveliște ciudat de familiară pentru Maga, un luptător cecen în vârstă de 30 de ani, care a vorbit cu ziariști folosind numele său de cod.

„Aceeași tortură, aceleași gropi comune… lucrurile pe care rușii le fac acum în Ucraina, le făceau în Cecenia”, a spus Maga pentru The Daily Beast, citat de ziare.com, luna trecută, din ascunzătoarea unității sale din estul Ucrainei.

„Ei pur și simplu vin și îi distrug pe toți cei care ar putea fi împotriva puterii lor”, a povestit soldatul pentru publicație.

După ce a luptat mai întâi pentru a apăra Kievul – și apoi pentru eliberarea regiunii Harkov – Maga a povestit despre atrocitățile pe care le-au comis rușii în Cecenia despre care i-au povestit rudele sale, care au luptat în războaiele pentru independența Ceceniei de Federația Rusă în anii 1990.

În timp ce mare parte din lume a fost șocată de atrocitățile sângeroase comise de forțele lui Putin în orașe precum Mariupol și Bucea, pentru mulți ceceni nimic din toate acestea nu a fost o surpriză.

Acum, această traumă comună pare să fi format o legătură între cecenii care s-au adunat în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei lui Putin și noii lor camarazi ucraineni, care au convenit că odată ce războiul se va termina aici, vor merge pentru a lupta pentru o Cecenie liberă.

Legământ pentru eliberarea republicilor din componența Federației Ruse

„Dacă sunt în viață, voi participa la eliberarea Ceceniei”, a spus Aleksander, un ucrainean de 43 de ani care luptă împreună cu batalionul Djohar Dudaiev, ce poartă numele primului președinte al Republicii independente Cecene. „De ce? Pentru că pentru mine sunt frăți. Am împrumutat foarte multe de la ei: felul în care se raportează la viață și la moarte, felul în care se raportează la bătrâni”, spune Aleksander. Batalionul lui Aleksandr și Maga îi are în componență pe unii dintre cei aproximativ 1.000 de ceceni care luptă pentru Ucraina.

Parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluție care declară Cecenia drept stat independent care este ocupat de Rusia și a denunțat ceea ce a numit un genocid al poporului cecen. Maga a spus că sunt mulți voluntari ucraineni care doresc să se alăture pentru a lupta – nu doar în Ucraina, ci și în interiorul Federației Ruse.

„Recruții vin aici tot timpul”, a spus el. „Ei trec prin antrenament și, desigur, toată lumea se pregătește să elibereze Icikeria [Cecenia după cum o numesc localnicii] și alte teritorii care sunt ocupate, pentru că există și Tatarstan, Daghestan și Ingușeția.” Aceasta, crede el, va fi singura modalitate de a opri definitiv puterea imperială rusă. „Toate gazele și petrolul nu provin de pe teritoriul Rusiei, ci din toate țările și teritoriile ocupate.”

Capitala Groznîi, distrusă precum Mariupol sau alte localități martir din Ucraina

Ascensiunea și menținerea puterii Putin le datorează multor războaielor din Cecenia. Cecenii au câștigat primul război, luptând între 1994 și 1996 împotriva puterii de foc copleșitoare și, în cele din urmă, distrugând fragila legitimitate a noului stat democratic rus. În 1999, când Putin a preluat funcția de prim-ministru, a declanșat un al doilea război care a zdrobit noua Republică Cecenă.

Aleksandr a recunoscut că până și el obișnuia să găsească propaganda rusă persuasivă. „Ni s-a spălat constant creierul că cecenii sunt dușmanii noștri. Ni s-a spus asta la televizor toată ziua. Musulmani, terorişti etc“.

Dar cecenii din unitatea lui Aleksandr nu sunt singurii care luptă în acest război. Încă 9.000, loiali sângerosului lider loial lui Putin, Ramzan Kadîrov, instalat de Kremlin, luptă pentru Rusia în Ucraina. Au devenit notorii nu doar pentru brutalitatea lor, ci și pentru tendința lor de a posta videoclipuri cu luptele pe TikTok.

Cecenii care luptă pentru Ucraina vor, de asemenea, să spele imaginea națiunii lor. „Kadîroviții nu sunt oameni buni… Există un cuvânt ucrainean, nepotrivit [gunoi]. Sunt trupe TikTok… sunt folosiți și ca trupe anti-retragere– după metoda lui Stalin”, a spus Aleksandr, referindu-se la trupele care ar fi însărcinate să rămână în spatele soldaților ruși obișnuiți pentru a împușca pe oricine încearcă să se retragă.

Pentru Maga, singurul lucru care va aduce libertate în Cecenia nu este doar înfrângerea lui Putin în războiul din Ucraina, ci și sfârșitul imperiului rus mai larg. „Acest lucru este necesar pentru pace atât în ​​interiorul, cât și în afara granițelor Rusiei”, a spus el. „Dudaiev (fostul lider cecen) a spus că dacă astăzi tratați Cecenia ca o problemă internă a Rusiei, mâine Europa va fi o problemă internă a Rusiei”.

„Rusia trebuie distrusă, altfel nu va exista pace pentru generația viitoare. Acesta este scopul nostru – eliberarea Ceceniei și a întregului Caucaz de sub ocupația rusă, pentru că, fără acele pământuri, rușii nu se vor lupta ei înșiși. Numai când un imperiu este distrus, oamenii se vor schimba.”

Pentru Aleksandr, cheia succesului ucrainean, ca și în cazul cecenilor care au câștigat primul război împotriva Rusiei, moralul și credința pentru ceea ce luptă.

„Rușii nu înțeleg unde au ajuns. Ei nu înțeleg că presupusa lor „a doua armată a lumii” nu valorează nimic. De ce? Pentru că nu au acea forță interioară, nu au motivație, nu înțeleg ce fac. Sunt doar o turmă de oi”, a spus el. „Voi lupta până la capăt, atâta timp cât voi putea. Până la victorie,” spune soldatul ucrainean.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău