Prețurile petrolului au crescut semnificativ. Ce înseamnă pentru restul economiei

13 Apr. 2023, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2023, 07:43 // Actual //  bani.md

Preţurile petrolului au crescut miercuri, 12 aprilie, cu 2%, deoarece datele privind încetinirea inflaţiei din SUA au stimulat speranţa că Rezerva Federală se apropie de încheierea ciclului său de majorări ale dobânzii cheie şi au atenuat impactul unei mici creşteri a stocurilor de ţiţei din SUA.

Cotaţia ţiţeiului Brent a câştigat 1,79 dolari, sau 2,1%, până la 87,40 dolari pe baril, în timp ce preţul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,92 dolari, sau cu 2,3%, la 83,43 dolari.

Preţurile au crescut marţi cu aproximativ 2%.
Indicele preţurilor de consum (IPC) din SUA a urcat cu 0,1% luna trecută, după ce a crescut cu 0,4% în februarie, a declarat Departamentul Muncii. În cele 12 luni până la 31 martie, IPC a crescut cu 5%, cel mai mic avans anual din mai 2021.

IPC a crescut cu 6% în februarie, de la an la an.

”Cifra IPC implică, într-o anumită măsură, că Fed va începe să reducă dobânzile până la sfârşitul anului. Aceasta este o evoluţie pozitivă pentru cererea de energie”, a declarat Robert Yawger, director pentru contracte la termen de energie la Mizuho Securities.

Obligaţiunile guvernamentale, un indicator al acţiunilor globale şi preţul aurului au crescut, în timp ce dolarul a scăzut brusc după aceste date.

O monedă americană mai slabă face, de asemenea, petrolul, al cărui preţ este stabilit în dolari, mai ieftin pentru cumpărătorii care deţin alte valute.

Fondurile speculative au cumpărat contracte futures pe piaţă în ultimele zile, în aşteptarea creşterii cererii, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţii la BOK Financial.

Consilierul economic de top al preşedintelui american Joe Biden şi fostul vicepreşedinte al Rezervei Federale, Lael Brainard, a declarat, de asemenea, că vede inflaţia în scădere.
Pieţele au ignorat o mică creştere a stocurilor de ţiţei din SUA, atribuind-o parţial eliberării de petrol din rezerva de urgenţă din SUA, mandatată de Congres, şi exporturilor mai scăzute la începutul lunii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO