Prețurile petrolului au crescut semnificativ. Ce înseamnă pentru restul economiei

13 Apr. 2023, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2023, 07:43 // Actual //  bani.md

Preţurile petrolului au crescut miercuri, 12 aprilie, cu 2%, deoarece datele privind încetinirea inflaţiei din SUA au stimulat speranţa că Rezerva Federală se apropie de încheierea ciclului său de majorări ale dobânzii cheie şi au atenuat impactul unei mici creşteri a stocurilor de ţiţei din SUA.

Cotaţia ţiţeiului Brent a câştigat 1,79 dolari, sau 2,1%, până la 87,40 dolari pe baril, în timp ce preţul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,92 dolari, sau cu 2,3%, la 83,43 dolari.

Preţurile au crescut marţi cu aproximativ 2%.
Indicele preţurilor de consum (IPC) din SUA a urcat cu 0,1% luna trecută, după ce a crescut cu 0,4% în februarie, a declarat Departamentul Muncii. În cele 12 luni până la 31 martie, IPC a crescut cu 5%, cel mai mic avans anual din mai 2021.

IPC a crescut cu 6% în februarie, de la an la an.

”Cifra IPC implică, într-o anumită măsură, că Fed va începe să reducă dobânzile până la sfârşitul anului. Aceasta este o evoluţie pozitivă pentru cererea de energie”, a declarat Robert Yawger, director pentru contracte la termen de energie la Mizuho Securities.

Obligaţiunile guvernamentale, un indicator al acţiunilor globale şi preţul aurului au crescut, în timp ce dolarul a scăzut brusc după aceste date.

O monedă americană mai slabă face, de asemenea, petrolul, al cărui preţ este stabilit în dolari, mai ieftin pentru cumpărătorii care deţin alte valute.

Fondurile speculative au cumpărat contracte futures pe piaţă în ultimele zile, în aşteptarea creşterii cererii, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţii la BOK Financial.

Consilierul economic de top al preşedintelui american Joe Biden şi fostul vicepreşedinte al Rezervei Federale, Lael Brainard, a declarat, de asemenea, că vede inflaţia în scădere.
Pieţele au ignorat o mică creştere a stocurilor de ţiţei din SUA, atribuind-o parţial eliberării de petrol din rezerva de urgenţă din SUA, mandatată de Congres, şi exporturilor mai scăzute la începutul lunii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău