Vrei să investești în criptomonede? 5 alternative Bitcoin care sunt mai ecologice

20 Mai 2021, 06:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Mai 2021, 06:30 // Bani și Afaceri //  MD Bani

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a surprins o mulțime de oameni când a postat pe Twitter că compania de mașini electrice nu va mai accepta Bitcoin (BTC) ca plată, din cauza impactului de mediu al exploatării criptomonedelor.

Musk spune că Tesla este „îngrijorată de utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili” pentru minerit. Potrivit tweet-ului său, compania se uită la criptomonede alternative care utilizează mult mai puțină energie decât rețeaua Bitcoin. Prețul Bitcoin a scăzut cu peste 13% în urma știrilor. Iată alte cinci criptomonede populare care adoptă o abordare mai ecologică decât Bitcoin.

Nano (NANO)

Facturat în mod explicit ca o monedă ecologică, Nano (NANO) nu are „extracție, imprimare sau tipărire” și folosește un model ușor de dovedire a muncii, care se presupune că durează doar câteva secunde pentru a procesa o tranzacție pe un computer tipic pentru consumatori.

Fără a fi nevoie de platforme miniere grele și GPU-uri de top, Nano este considerat o alternativă mai „verde” decât Bitcoin și Ethereum.

 

Chia (XCH)

Nou lansat Chia, creat de inventatorul BitTorrent, Bram Cohen, pune un accent pe formula familiară a dovezii de lucru. Modelul său „dovadă de spațiu și timp” folosește spațiu de stocare pe computerul dvs. pentru a stabili „parcele” de numere criptografice și pentru a le „ferma” pe măsură ce rețeaua rulează.
Este una dintre cele mai fierbinți monede noi, având în vedere că nu aveți nevoie de un GPU scump și de mare putere pentru a participa, dar atenție: agricultura Chia ar putea arde prin unele SSD-uri de consum de bază într-o chestiune de câteva săptămâni.

Cardano (ADA)

Creat de cofondatorul Ethereum Charles Hoskinson, Cardano a crescut în valoare în 2021, crescând de peste 10 ori de la începutul anului.  În prezent, este cea de-a cincea cea mai valoroasă criptomonedă, potrivit CoinMarketCap, clasată după capitalizarea totală a pieței.

Rețeaua blockchain se bazează pe cercetări evaluate de colegi și se bazează pe un model de consens dovadă miză, în care participanții dețin moneda ADA în cadrul rețelei și, prin urmare, primesc recompense. Hoskinson susține că întreaga rețea folosește doar 6 GWh de energie anual, o mică parte din ceea ce consumă Bitcoin. Cardano face curte în mod activ cu Tesla pentru a adopta ADA peste BTC.

 

Polkadot (DOT)

La fel ca Cardano, Polkadot provine de la un alt cofondator Ethereum (Gavin Wood), care a decis să încerce o abordare diferită. Polkadot a crescut, de asemenea, în valoare până în acest an, în creștere de aproape cinci ori din prețul de la începutul anului 2021, și este unul dintre cei mai buni 10 performanți în criptomonede în funcție de capitalizarea pieței.

Polkadot este conceput ca o rețea cu mai multe lanțuri care poate acoperi decalajul dintre diferite blockchains și se bazează pe un model nominal de dovadă de miză (NPoS), care se bazează pe păstrarea monedelor în rețea, mai degrabă decât pe exploatarea cu consum intensiv de energie.

Stelar (XLM)

Stellar Lumens (XLM) este o altă criptomonedă de lungă durată care a beneficiat de câștigurile de pe piața din 2021, crescând de aproape cinci ori în valoare de la începutul anului.

Modelul unic de consens al XLM pentru validarea tranzacțiilor este eficient din punct de vedere energetic, necesitând doar un număr mic de noduri distribuite pentru confirmare.  XLM nu are cerințele enorme de energie ale unor rețele blockchain, motiv pentru care ar putea fi utilizat pentru proiecte mari – de exemplu, Ucraina intenționează să își construiască moneda digitală națională pe tehnologia XLM.

 

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău