Ucraina are o creștere de 640% a cheltuielilor militare. Cât a plusat Putin în armata Rusiei

25 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

În contextul războiului din Ucraina provocat de Putin, se observă un fenomen îngrijorător pentru omenire: creșterea alarmantă a înarmărilor.

Institutul Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI) a dat publicității pe 24 aprilie 2023, datele referitoare la cheltuielile militare din 2022, subliniind faptul că Ucraina și-a sporit cu 640% aceste fonduri, până la 44 de miliarde de dolari. În schimb, Rusia lui Putin a ajuns la suma de 86,4 miliarde de dolari, însă creșterea a fost una mult mai mică.

În plus, cei mai mari cheltuitori din lume în domeniul înarmărilor din 2022 au fost: Statele Unite, China și Rusia, volumul acestora reprezentând 56% din totalul mondial, potrivit SIPRI.

Cheltuielile militare mondiale au crescut pentru al optulea an consecutiv în 2022 la un maxim istoric de 2240 de miliarde de dolari. De departe, cea mai puternică creștere a cheltuielilor (+13 la sută) a fost observată în Europa și a fost în mare parte cauzată de cheltuielile rusești și ucrainene. Cu toate acestea, ajutorul militar acordat Ucrainei și preocupările cu privire la o amenințare sporită din partea Rusiei au influențat puternic deciziile de cheltuieli ale multor alte state, la fel ca și tensiunile din Asia de Est.

„Creșterea continuă a cheltuielilor militare globale din ultimii ani este un semn că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a declarat dr. Nan Tian, cercetător principal la Programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme. „Statele își întăresc puterea militară ca răspuns la deteriorarea mediului de securitate, pe care nu prevăd să se îmbunătățească în viitorul apropiat.”
Cheltuielile militare ale statelor din Europa Centrală și de Vest au totalizat 345 de miliarde de dolari în 2022. În termeni reali, cheltuielile acestor state au depășit pentru prima dată cele din 1989, când Războiul Rece se încheia, și au fost cu 30% mai mari decât în 2013.

„Invazia Ucrainei a avut un impact imediat asupra deciziilor de cheltuieli militare în Europa Centrală și de Vest. Aceasta a inclus planuri multianuale de creștere a cheltuielilor din partea mai multor guverne”, a spus dr. Diego Lopes da Silva, cercetător principal la Programul SIPRI.

Unele dintre cele mai puternice creșteri au fost observate în Finlanda (+36 la sută), Lituania (+27 la sută), Suedia (+12 la sută) și Polonia (+11 la sută). Rusia și Ucraina sporesc cheltuielile militare pe măsură ce războiul continuă.

Cheltuielile militare rusești au crescut cu aproximativ 9,2% în 2022, la aproximativ 86,4 miliarde de dolari. Acest lucru a fost echivalent cu 4,1% din produsul intern brut (PIB) al Rusiei în 2022, în creștere de la 3,7% din PIB în 2021.

Cheltuielile militare ale Ucrainei au ajuns la 44,0 miliarde de dolari în 2022, mărire cu 640% față de anul precedent, aceasta a fost cea mai mare creștere pe un an a cheltuielilor militare ale unei țări înregistrată vreodată în datele SIPRI.

Ca urmare a creșterii cheltuielilor și a prejudiciilor cauzate de război asupra economiei Ucrainei, povara militară (cheltuielile militare ca pondere din PIB) a crescut la 34% din PIB în 2022, de la 3,2% în 2021.

Statele Unite rămân de departe cel mai mare cheltuitor militar din lume. Cheltuielile militare americane au ajuns la 877 de miliarde de dolari în 2022, ceea ce reprezintă 39% din totalul cheltuielilor militare globale și de trei ori mai mult decât suma cheltuită de China (292 miliarde dolari), al doilea cel mai mare cheltuitor din lume. Creșterea cu 0,7% în termeni reali a cheltuielilor SUA în 2022 ar fi fost și mai mare dacă nu ar fi fost cele mai ridicate niveluri ale inflației din 1981.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ