„În unison la Eurovision și în 2023!”: Maib susține participarea Republicii Moldova la Liverpool, Marea Britanie

28 Apr. 2023, 14:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2023, 14:00 // Actual //  MD Bani

Maib este onorată să comunice că și în acest an susține participarea Republicii Moldova la Eurovision Song Contest (ESC2023), competiția care face o Europă întreagă să vibreze în unison pe ritmurile muzicii. Banca a anunțat parteneriatul cu mesajul „În unison la Eurovision și în 2023!” în cadrul unui eveniment de presă, desfășurat pe 27 aprilie, la Artcor.

Cea de-a 67-a ediție a Concursului Internațional Eurovision Song Contest va avea loc în perioada 09-13 mai 2023 și va fi găzduită în numele Ucrainei, la Liverpool (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord). ESC 2023 va aduce în scenă reprezentanții a 37 de țări, dintre care 31 vor concura în două semifinale alăturându-se interpreţilor din Franţa, Germania, Italia şi Spania, Regatul Unit şi Ucraina în Marea Finală.

Pasha Parfeni cu piesa „Soarele și Luna” ne va reprezenta țara pe 9 mai în prima semifinală și pe 13 mai în marea finală.

Organizatorul național al concursului este Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), care desfășoară Eurovision Moldova din anul 2005.

Vlad Țurcanu, Directorul general „Teleradio-Moldova”:

„Teleradio-Moldova face un efort susținut pentru a menține concursul Eurovision într-o condiție organizatorică și artistică care să corespundă așteptărilor publicului. Republica Moldova are nevoie de recunoaștere internațională, pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare, iar acest concurs muzical este o posibilitate de afirmare în Europa”.

Interpretul Pasha Parfeni participă pentru a doua oară la Eurovision, în 2012 reprezentându-ne țara cu piesa „Lăutar” și cucerind locul 11.

Pasha Parfeni, interpret, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision 2023:

„Pentru mine, revenirea la Eurovision în acest an este cu atât mai emoționantă cu cât înțeleg că Moldova are acum nevoie pe plan internațional de diplomație culturală impecabilă. Avem sarcina să creăm un spectacol care va atrage atenția a peste 200 de milioane de oameni. Dar mai ales, avem datoria să oferim tuturor moldovenilor un prilej pentru a se mândri cu țara lor. Acest efort poate fi realizat doar prin solidarizare de forțe, atât de partea statului, din partea mediului privat și a diasporei noastre”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Maib sponsorizează participarea Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, sprijinind integrarea inclusiv prin cultură a Republicii Moldova în spațiul comun european.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Noi, echipa maib, suntem fani Eurovision și ai muzicii de calitate, de aceea susținem cu mândrie artiștii autohtoni, cultura națională și performanța la cele mai înalte niveluri. Îi dorim mult succes lui Pasha Parfeni la acest concurs și avem toată convingerea că va reprezenta țara într-un mod valoros și spectaculos. Ceea ce este important pentru Republica Moldova, este important și pentru maib”.

Și operatorul național Moldtelecom sprijină marea competiție muzicală europeană.

Alexandru Ciubuc, Director General Moldtelecom, partener al evenimentului:

„Eurovisionul este evenimentul care se bucură de tradiții frumoase în Moldova, iar în acest an, concursul este unul și mai special. În 2023 Moldtelecom celebrează 30 de ani de activitate în serviciul celei mai mari comunități de abonați din Moldova, iar cu acest prilej susținem evoluția prietenului și brand ambasadorului Moldtelecom, Pasha Parfeni. Îi dorim succese și îi vom ține pumnii la Liverpool, și credem că ediția a 67-a concursului îi va aduce mult noroc!”.

Maib în unison la Eurovision!

P.

Realitatea Live

14 Ian. 2025, 17:10
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  bani.md
14 Ian. 2025, 17:10 // Uncategorized //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat prima ședință din acest an în format de dialog public-privat, dedicată măsurilor de suport pentru antreprenori în contextul situației energetice. Acest eveniment, desfășurat pe platforma Dialogului Pro-Industrie al CCI a RM, vine să răspundă celor mai actuale provocări pentru mediul de afaceri, și a avut ca scop prezentarea măsurilor de sprijin din partea statutului în contextul situației energetice.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a menționat că, în urma numeroaselor solicitări din partea companiilor, Camera a inițiat, începând cu 1 ianuarie, mai multe discuții cu cabinetul  prim-ministrului și a  prezentat o serie de propuneri concrete pentru sprijinirea sectoarelor afectate, precum industria alimentară și de procesare, industria ușoară și industriile orientate spre export.

În cadrul ședinței Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precum și Viorel Garaz, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, au prezentat antreprenorilor măsurile de sprijin oferite de stat în contextul situației energetice.

Astfel, peste 170 de antreprenori din toate regiunile țării, conectați online și prezenți fizic la ședință, au fost informați despre programul de compensații la energia electrică destinat agenților economici.

Acest program prevede compensarea a până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile și necesități. Potrivit Viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, sprijinul va fi acordat pentru aproximativ 10.000 de companii, în special celor din sectoarele de producție a alimentelor, cum ar fi laptele, carnea, ouăle și pâinea. Totodată, programul va fi extins către alte industrii esențiale, precum producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă și componente electrice.

Acele sectoare care creează locuri de muncă și oferă oamenilor o sursă de trai aici, acasă, trebuie să fie capabile să concureze nu doar pe piața internă, ci și pe cea externă, menținându-și competitivitatea. Din acest motiv, este esențial să vă sprijinim în procesul de adaptare. În ultima perioadă, asistăm la o reconfigurare a economiei, iar noi lucrăm treptat pentru a o alinia regulilor de joc recunoscute și acceptate la nivel global. Pentru a susține antreprenorii noștri, vom lansa acest mecanism de compensare a costurilor cu energia electrică pentru următoarea perioadă de 3-6 luni”, a declarat Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

De asemenea în cadrul sedintei Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării  a  prezentat primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor, care include:

  • Schema de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova;
  • Schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.

Prin acest program, antreprenorii vor beneficia de restituirea a până la 60% din investițiile realizate pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor, dintre care:

  • 25% reprezintă granturi nerambursabile;
  • 75% reprezintă scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a încurajat antreprenorii să investească în eficiența energetică, subliniind importanța programului EUREM, organizat anual din 2011 în colaborare cu Camera de Comerț din Potsdam (Germania). Acest program de instruire standardizat în domeniul eficienței energetice face parte din rețeaua europeană pentru managerii energetici.

Pe parcursul discuțiilor, participanții au adresat întrebări relevante despre implementarea măsurilor de sprijin și au venit cu propuneri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra producătorilor.

Această ședință subliniază angajamentul CCI a RM de a facilita un dialog deschis și constructiv între autorități și mediul de afaceri. În 2025, Camera de Comerț planifică organizarea mai multor evenimente de informare și promovare a producătorilor autohtoni, pentru a susține dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Această sesiune face parte din campania de informare desfășurată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: Îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală